EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централна София – най-популярна за наеми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централна София – най-популярна за наеми

mail17:45 | 16.04.2013прегледи 711 коментарикоментари 0


През последното тримесечие на имотния пазар се забелязва практиката да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Това се посочва в анализ на агенция за недвижими имоти. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти – те представляват ¼ от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.
Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 година бе в унисон с предпочитанията на наемателите. Те от своя страна концентрираха търсенето си основно към добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града. Експертите съветват наемодателите да не правят опити да отдадат жилищата си в недобро състояние, тъй като това ще удължи осезаемо периода на отдаване и от друга страна ще ги принуди на сериозен компромис с цената.
„За наемодателите в момента в по-изгодно да вложат известна сума в ремонт и обзавеждане, тъй като впоследствие тази инвестиция ще се възвърне от по-високия наем, който ще могат да договорят”, съветва Калоян Богданов от агенцията. „Ако решите да отдадете имота си в не достатъчно добро състояние, много трудно ще откриете наемател, който да отговори на месечната стойност, която очаквате”, коментира още Богданов.

Пазарът на наеми за периода е концентриран основно в района на ул. „Г.С. Раковски”, бул. „Христо Ботев”, района на Докторската градина, бул. „Мадрид”, бул. „Витоша”, както и в квартали като Банишора, Лозенец, Южни райони, Изток. Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м. Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.

 


Тагове: наем, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg