EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Централна гара Пловдив обновена + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централна гара Пловдив обновена + снимки

mail07:05 | 14.05.2018прегледи 4474 коментарикоментари 0


Централна гара Пловдив е поредният добър пример за управление на транспортните обекти чрез публично-частно партньорство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на обновеното приемно здание на жп гарата. Ивайло Московски информира, че концесионерът до момента е инвестирал 7 млн. лева в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея.

Министър Московски връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс. Това превръща реновираната сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.

„Изключително съм впечатлен от реставрацията на жп гарата, тъй като тя е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX век. Запазени и възстановени са изцяло конструкцията, покривът и Царската чакалня в приемното здание на гарата", допълни министърът. Московски посочи, че в повечето европейски държави централната гара е емблематична сграда и културно-исторически паметник.

Пред медии министърът коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. Той посочи, че първия етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях”, обясни министърът. Ивайло Московски коментира и предстоящата концесия на летището в град Пловдив. По думите му до един месец се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

По отношение на пакета „Мобилност” и предстоящите протести на автомобилните превозвачи министър Московски обясни, че позицията на държавата от самото начало е била твърда и категорична и в момента има безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции в защита на българските превозвачи. „Премиерът Бойко Борисов, който е персонално ангажиран с темата, вчера е провел необходимите разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, а му предстои нов разговор с френския президент по темата”, коментира Ивайло Московски. Той съобщи още, че в понеделник в България пристига комисарят по транспорт Виолета Булц и тримата с премиера Борисов ще разговорят относно европейското законодателство за мобилност.

В рамките на своето посещение в Пловдив министрите Московски и Радев инспектираха и разширението на пътя Пловдив – Асеновград. Проектът е стартирал през август 2017 г. и се очаква да приключи до края на годината.

Източник и снимки: МТИТС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886