EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централна гара - новият център на София през 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централна гара - новият център на София през 2020

mail11:01 | 11.11.2009прегледи 1321 коментарикоментари 0


Иван Рашев

Много хора се питат как би изглеждала София след 10 години. Голяма част от жителите и посетителите си я представят същата – мръсна, тясна и застроена.
Но не така мисли групата “Архитекти за София”, която представи 10-те си идеи под надслов “София 2020” пред главния архитект на града и журналисти.
Според архитектите новият център на София ще бъде площадът на Централна гара, като идеята е той да се превърне в огромна пешеходна зона, а под нея да минават линии на  ж.п. и автотранспорта.
Тук трябва да бъде административният и транспортен възел на София, тъй като градът ще се развива и разширява на Север.
Повече пешеходни зони в центъра на столицата, паркинги под земята, озеленяване на трамвайните линии, велоалеи, свързващи парковете на града и зелени тоалетни в тях, е следващата идея от презентацията.
От групата имат желанието всеки шофьор да посъди по едно дърво в околностите на града, за да се подобри въздуха.
Страхотна идея е разкриването на стара Сердика и показването й на света, така че тя да се превърне в нова туристическа атракция на Европа.
Създаването на филм за София от снимки, заснети в продължение на 100 години от висока точка, с продължителност от един час, е друга идея за популяризацията на града.
Освен това архитектите предлагат на четирите входни точки на града да се появят огромни порти, които да обозначават на посетителите, че влизат в столицата .
В страницата на групата „Архитекти за София” www.sofia2020.bg може да се разгледат идеите по-подробно, да се дебатира с техните автори, както и да се дават нови предложения.


Тагове: София, 2020, идеи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg