EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените при балансиращ пазар на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените при балансиращ пазар на ток

mail09:00 | 24.07.2014прегледи 5628 коментарикоментари 0


От този месец сметките за ток ще съдържат начислени суми за баланс на енергийната система. Промяната е свързана с процеса на либерализация на енергийния пазар, а постъпленията ще отиват в Електроенергийния системен оператор. При средна месечна консумация от 185 kиловата клиентите ще трябва да заплащат около 43 стотинки, обясни Петър Костадинов от EVN за БНР : Когато има прогноза колко киловатчаса ще бъдат изразходени, накрая като се види дали са изразходени по малко или повече се дава този дебаланс и тази разлика между потреблението и прогнозата всъщност се заплаща чрез тези разходи за балансиране. В случая те не остават за EVN . Ние ги превеждаме директно на държавния електроенергиен системен оператор. Това е част от процеса от така желаната от всички нас либерализация. Такава е практиката в цяла Европа. Така, че това не е нищо ново. Ние просто наваксваме към тази практика, която съществува в Европа, където има свободен пазар на електроенергия.
Какви разяснения в тази посока дава ДКЕВР?
Стартирането на балансиращия пазар в България от 1 юни 2014 г. е свързано с прилагането на нови правила за управлението на електроенергийната система като цяло, коментира ДКЕВР. Тези нови правила са регламентирани в Правилата за търговия с електрическа енергия (Правилата). Важно е да се отбележи, че балансиращият пазар е първата и основна стъпка за изграждането на ефективен борсов пазар на електрическа енергия, каквото е и изискването на европейското законодателство, респективно за пълна либерализация на търговията с електрическа енергия.
Трябва да се има предвид, че ДКЕВР предвижда да се прилагат еднакви принципи за заплащане на балансиращата енергия за клиентите по регулирани и клиентите по свободно договорени цени, уточнява комисията. Целта на тази мярка е постигане на равнопоставеност и прозрачност между всички клиенти, независимо към кой пазарен сегмент принадлежат.
От друга страна, активираната балансираща енергия се остойностява на пазарен принцип съгласно действащите Правила за търговия. Нейната цена не подлежи на регулация, а зависи от точността на прогнозите за потреблението на електрическа енергия за всеки час от денонощието. Ето защо разходите за активирана балансираща енергия не са включени в нито един друг ценообразуващ елемент, който подлежи на регулиране от страна на ДКЕВР и следва да се включва в крайната продажна цена при спазване на създадената нормативна база.
С Решение № Ц – 12 от 30.06.2014 г. ДКЕВР определи максимално допустим размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, което може да се включва в крайната цена на електрическата енергия за клиентите на крайния снабдител и електроразпределителните дружества – до 1.5% отклонение за специалните балансиращи групи и крайните снабдители и до 0.5% за специалните балансиращи групи на електроразпределителните мрежи.
С това Решение според Комисията се прави важна стъпка в посока гарантиране на нормалното функциониране на пазара на балансираща енергия в България, а впоследствие и на пълната либерализация на пазара на електроенергия в страната. До този момент неработещият балансиращ пазар се отразяваше пряко върху интересите на обществото, и в частност клиентите на електрическа енергия, поради неправилното разпределение на финансовата тежест от балансирането на електроенергийната система и поемането на този разход от обществения доставчик и клиентите на свободния пазар, счита още ДКЕВР.
В момента се работи по проект за изменение на Правилата за търговия, като се предвижда да бъде обединен финансовият сетълмент на трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества, с което да се постигне оптимално ниво на отклоненията (небалансите) от прогнозните графици. Тази мярка ще доведе до по-ниски разходи за активирана балансираща енергия в бъдеще.
С подготвяния проект за изменение на Правилата за търговия Комисията ще препоръча въвеждането на единен стандарт за фактурите на крайните клиенти, като по този начин ще се постигне прозрачност, ефективност и сравнимост на информацията, получавана от клиентите в различните региони на страната.


 


Тагове: цени, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg