EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на яйца и олио надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на яйца и олио надолу

mail17:30 | 07.08.2013прегледи 1450 коментарикоментари 0


През периода 24 – 31 юли 2013 г. средната цена на едро на яйца – размер М за страната бележи леко покачване спрямо предходния седмичен период, докато средните цени на дребно на яйца в магазинната мрежа остават без промяна.
През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца - размер М варира в широкия ценови диапазон от 0,12 лв./бр. (Велико Търново) до 0,25 лв./бр. (Варна). В преобладаваща част от областите на страната стойностите остават без промяна. В пет областни центъра се отчита седмично повишение на цените с 0,01 лв./бр., а единствено в Сливен – понижение с 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена на едро на яйца - размер М за страната се покачва с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,17 лв./бр.
По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,20 лв./бр. (Добрич и Шумен) до 0,28 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В пет области се наблюдава седмично поскъпване на продукта в ГТВ с по 0,01 лв./бр., докато в други четири цените отбелязват понижение с по 0,01 лв./бр. Средната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги остава 0,25 лв./бр.
Предлагането на яйца - размер L в големите супермаркети е в интервала от 0,20 лв./бр. (Шумен) до 0,32 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Сливен и Ямбол). Спрямо предходната седмица, понижение на цените с по 0,01 лв./бр. се отчита в областите Варна, София и Шумен. Леко поскъпване с 0,01 лв./бр. е налице в Благоевград, Разград, Русе и Силистра. Средната цена на яйца - размер L за страната в ГТВ се запазва на нивото от 0,28 лв./бр.

През периода се наблюдава леко седмично понижение на средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната.
Средната цена на едро на олиото за анализирания период е 2,56 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат в Хасково (2,35 лв./литър), а най-високи – във Варна (2,85 лв./литър). Седмични ценови отклонения се регистрират в десет области, в границите от -2,6% (Смолян) до +1,8% (Стара Загора).
Средно за страната, цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се понижават с 0,7% на седмична база, до 2,87 лв./литър. По области, цените на олиото в големите супермаркети се движат в диапазона от 2,67 лв./литър (Шумен) до 3,04 лв./литър (Пловдив и Смолян). В единадесет области цените на продукта бележат седмично намаление в рамките на 1% (Русе и София) – 5,6% (Силистра и Търговище). Същевременно, в седем областни центъра се отчита покачване на цените в границите от 1,1% до 4,2%, най-чувствително във Варна.

Като цяло, през периода 24 – 31 юли 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока надолу, е налице само при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги. Почти без промяна е цената на брашното, захарта и агнешкото месо.
 


Тагове: яйца, олио, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg