EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цените на френските дъбови бъчви нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на френските дъбови бъчви нагоре

mail11:40 | 11.06.2018прегледи 1707 коментарикоментари 0


DiVino

Износът на дъбова дървесина в световен мащаб продължава да расте, а заедно с него и цената й. До голяма степен това се дължи на увеличаващото се с огромни темпове търсене в Китай. В същото време, бумът в износа на дъбова дървесина от Франция, която е третият най-голям производител в света, води до остър недостиг в страната. Освен че стотици дървообработващи цехове са заплашени от фалит, недостигът на дъбова дървесина води до покачване на цените, включително и на прочутите в цял свят френски дъбови бъчви.

Френските производители на дъбова дървесина традиционно продават добития материал в дъскорезници, които след това ги обработват и подготвят за производството на широка гама продукти – от подови настилки и мебели до винени бъчви. И докато за едни въпросът е свързан с повишаване на цените, за други вече залогът е оцеляване. Около 26 000 работни места във Франция са пряко свързани с дъбовата промишленост. Към края на март около 80% от френските дъскорезници са разполагали с 30% по-малко запаси от дървесина в сравнение с обичайното за изпълнение на поръчките.

Франция се опита да регулира бранша, като въведе знак ЕС върху дървените трупи, идващи от обществени гори. А това означава, че те трябва да бъдат обработвани в Европейския съюз. Френските дъскорезници обаче твърдят, че съществуват начини за заобикаляне на въведената регулация и настояват подобен знак да се прилага и за частните гори, които представляват близо 80% от залесените площи във Франция.

Китай е най-големият вносител на дървесина и нуждите му растат постоянно. Търсенето на вносен материал рязко се засили, след като миналата година китайските власти забраниха добиването на дървен материал за индустриални цели, за да са опазят горските площи след десетилетия на свръх добив.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092