EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на винетните стикери за 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на винетните стикери за 2014

mail07:00 | 18.12.2013прегледи 1308 коментарикоментари 0


Без промяна остават цените на винетните стикери за 2014 година, обяви регионалният министър Десислава Терзиева днес, която заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков представиха визията на винетните стикери за 2014 г. Продажбата им стартира и до началото на коледните празници – 20 декември, в разпространителските пунктове ще има над 1,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. са годишните стикери за леки автомобили. За пета поредна година цената на винетките за леките автомобили остава непроменена. Годишният стикер е 67 лв., месечният - 25 лв., а седмичният - 10 лв. Без промяна са и цените за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.
Както всяка година, така и тази Агенция „Пътна инфраструктура” променя графичното оформление на винетните стикери. Те са с по-висока защита, с което намалява възможността за фалшификация. Променени са цветовете на винетните стикери и техните защити. Основата на всички винетки е изработена от специална хартия, върху която са разположени графичните и защитните елементи.
На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „4“. Втората холограма е с 3D ефект. За различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. При опит за отлепване и повторното му използване винетният стикер се разрушава.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетни стикери само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg.
Годишните винетки за 2013 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2014 г.
От началото на годината до края на ноември са продадени над 6,1 млн. бр. винетки. Начислените приходи са близо 216 млн. лв. Постъпленията нарастват с над 7% или с около 16 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, подчерта министър Десислава Терзиева. Ръст има в продажбите на месечни и седмични винетки за товарни автомобили и автобуси, както и на седмичните, месечните и годишните за леки автомобили. При годишните стикери за леки автомобили ръстът в продажбите е 6%, при месечните - 10%, а при седмичните – 4%.
Приходите от пътни такси и разрешителни, издавани от АПИ от януари до края на ноември, са близо 9,5 млн. лв. За същия период на миналата година те са били над 8,9 млн. лв. Това е ръст от над половин милион лева.


 


Тагове: винетки, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg