EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цените на брашно и олио надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на брашно и олио надолу

mail10:00 | 08.10.2013прегледи 1374 коментарикоментари 0


През наблюдавания период (25 септември – 2 октомври 2013 г.) цените на основните хранителни продукти остават спокойни, сочат седмичните ценови анализи на МЗХ.
Брашно тип „500”
Средната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на едро и на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна. За поредна седмица средната цена на едро на брашното се задържа на ниво от 0,86 лв./кг. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,58 лв./кг (Враца) до 1,12 лв./кг (София). В седем от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1 – 11,1%, най-чувствително в Благоевград (с 11,1%) и Силистра (с 10,3%). Повишение на стойностите се регистрира в четири области, като в три от тях то е слабо (с между 1,2 и 2,4%), а в Хасково значително - с 23,9%.
Яйца
Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната отбелязват незначителни, разнопосочни изменения спрямо предходната седмица. През изтеклата седмица средната цена на едро на яйца - размер М за страната се покачва с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,19 лв./бр. Предлагането на едро на яйца - размер М варира в широкия ценови диапазон от 0,14 лв./бр. (Велико Търново) до 0,23 лв./бр. (Варна). Седмични ценови изменения се отчитат в единадесет области, като във всички от тях е налице повишение, в рамките на 0,01 - 0,03 лв./бр. (Хасково).
Олио
През анализирания период се наблюдава леко понижение на средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини и повишение на тази в големите търговски вериги. Средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната е 2,19 лв./литър, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,80 лв./литър (Варна и Стара Загора). В по-голяма част от областните центрове, където е налице предлагане на продукта, се отчита седмично понижение на ценовите равнища, преобладаващо в диапазона от 1% (Плевен и Силистра) до 6,6% (Бургас), а в Добрич и по-сериозно – с 12,5%. Повишение на цените на олиото се отчита в четири областни центъра, най-съществено във Враца – с 10,6%.
Пилешко месо
Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,22 лв./кг, незначително под нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на стоковите тържища остава в ценовите граници от 3,90 лв./кг (Сливен) до 4,70 лв./кг (Русе). В пет от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,7% (Враца) – 5,8% (Варна). В други четири области цените на едро на замразеното пиле бележат повишение с между 0,2 (Бургас) и 7,1% (Хасково). Средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 4,82 лв./кг. По области, предлагането на тържищата остава в ценовите граници от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,13 лв./кг (Враца). Единствено в Шумен се наблюдава леко седмично изменение на цената на продукта – покачване с 1,1%.
Захар
През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или незначително над нивата от предходния седмичен период.
Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,87 лв./кг, с 0,5% по-висока на седмична база. На стоковите тържища в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,65 лв./кг (Добрич) до 2,15 лв./кг (Варна). Отклонения на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдават в седем от областите, в сравнително широкия интервал от -1,7% (Пловдив) до +7,5% (Варна).
Агнешко месо
Пазарът на агнешко месо в страната продължава да е спокоен, като само в отделни области се отчитат изменения на цените спрямо предходната седмица.
Предлагането на едро на цяло агне по области се задържа в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг (Ямбол) до 15,30 лв./кг кланично тегло (Русе). Единствено в Хасково се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 2%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната нараства с 0,1% спрямо предходната седмица до 13,03 лв./кг.
Цените на едро на агнешкия бут се задържат в диапазона от 13,25 лв./кг до 16,79 лв./кг, съответно най-ниски в Кърджали и Ямбол, а най-високи – в Русе. При липса на седмични ценови колебания по области, средната цена на едро за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 14,02 лв./кг.
Цените на едро на агнешка плешка остават в диапазона от 11,10 лв./кг (Варна) до 14,00 лв./кг (Враца и Монтана). Единствено в Благоевград се отчита седмично изменение на цената - понижение с 5%. В резултат, средната цена на едро на продукта за страната намалява с 0,2% на седмична база, до 12,84 лв./кг.
 


Тагове: брашно, олио, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg