EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на активите - причина за нови икономически „балони”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на активите - причина за нови икономически „балони”

mail12:10 | 14.12.2009прегледи 531 коментарикоментари 0


Водещи икономисти от САЩ и Европа предупредиха за опасността от образуване на нови ценови „балони” върху инвестиционните активи, ако централните банки и правителствата повторят миналата си грешка и поддържат експанзивна монетарна и разходна политика за дълго време, съобщава The Wall Street Journal.
Като основна причина за настъпилата световна икономическа криза се посочват политическите решения, и предимно тези на Американския Федерален резерв, за поддържане на прекалено ниски лихвени нива след кризата от 2001 г., независимо от възстановяването на икономиката след това.
Подобна политика е особено благодатна за възникването на ценови балони, коментира в рамките на организирана от Колумбийския университет конференция в Берлин Стефан Роуч, председател на азиатския клон на Morgan Stanley. 
Въпреки че световната икономика и финансовите пазари се възстановяват по- бързо от очакваното, ФЕД и Европейската централна банка изглежда не се възползват от това, отбелязва изданието.
И двете финансови институции изпращат сигнали, че вероятно ще запазят ниски лихвени нива до 2010 г. като очакванията са през следващите месеци да бъдат взети и други мерки в подкрепа на банковия сектор.
Редица правителства споменават за намаляване на дълга и дефицита, но това все още не е факт.
Определени анализатори са на мнение, че дадени цени на активи, включително и на тези от нововъзникващите пазари, както и от пазарите на корпоративните облигации, вече нарастват неправомерно в резултат на бързото възстановяване през последните месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg