EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените в Сърбия остават стабилни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените в Сърбия остават стабилни

mail16:38 | 10.08.2009прегледи 557 коментарикоментари 0


zplati _eu2По-слабата покупателна способност на гражданите, добрата реколта от житни култури и значителните селскостопанстки излишъци гарантират стабилни цени до края на годината и няма нито една причина за покачването им, казва сръбският министър на търговията Слободан Милосавлевич за вестник "Вечерне новости".
Когато говорех за дефлация през втората половина на годината, посрещаха го с недоверие, но сме свидетели, че това наистина става, казва министърът.
Според най-новите данни на Евростат цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са с 18 процента по-ниски от средните за Европейския съюз. Освен това анализът на Евростат показва, че общо цените на храните, напитките, тютюна, облеклото, електрониката и превозните средства в Сърбия са с 42 процента по-ниски от средните за Европейския съюз.
Далеч сме от добрия стандарт, но е отбелязан напредък, не можем да кажем, че живеем по-лошо, отколкото в началото на демократичните промени, казва Милосавлевич. Министърът посочва, че за последните осем години средните заплати, пресметнати в евро, са нараснали с 292 процента, пенсиите с 252 процента, а инфлацията до 2008 г. включително е била 192 процента.
Вместо да съкращава, правителството назначава нови директори, пише в. "Блиц". Сръбското правителство още не е изпълнило даденото обещание да намали държавната администрация и премахне излишните агенции и дирекции, а вече започна да открива нови канцеларии и да назначава директори, пише вестникът. По информация на "Блиц" са назначени четири нови директори или заместник-директори. За да бъде положението още по-трагично, правителството, което обяви икономии преди всичко в своите редове, постави директори в тела, за които не е ясно за какво точно служат, като например Фонд на федерацията за кредитиране на по-бързото развитие на републиките и автономните области и Национален съвет за децентрализация, пише "Блиц".
В интервю за в. "Данас" дългогодишният докладчик на Европейския парламент за Балканите холандският евродепутат Йост Лагендайк изказва мнение, че позицията на холандското правителство за европейската интеграция на Сърбия не е оправдана. Разбирам, че акцентът е поставен на пълното сътрудничество на Сърбия с Международния трибунал и силното желание генерал Младич да бъде предаден на съда, но съм убеден, че не е избрано подходящото времве за това, казва Лагендайк.
Като се държи Сърбия настрана, след като е направила първите си крачки към евроингерация и след избора на проевропейско правителство, се увеличава риска от засилване на националистическите и антиевропейските сили в страната, оценява евродепутатът.
Европейският съюз е заинтересован демократична Сърбия да върви напред и трябва да подкрепи демократичните сили, защото именно те ще предадат Младич на Хага, смята Лагендайк.
Проституцията е близо до легализация, пише в. "Политика". Действащото в Сърбия законодателство третира проституцията като закононарушение, с което се застрашава общественият ред и спокойствие и за което се предвижда наказание затвор до два месеца. В практиката освен затвор се налагат и парични глоби.
Славица Динич, асистент във факултет за държавна администрация в университета "Мегатренд", която от няколко години се занимава с въпросите на проституцията в Белград, смята, че тя би могла да бъде легализирана скоро. Професори, работници във фабрики, адвокати, оперни певци, лекари, пилоти вършат работата си, като използват различни части от тялото си, и получават за това заплати. Същото правят и проститутките, смята Динич. Някои теоретици смятат, че проституцията води до
развитие на паразитизъм и отрицателно отношение към труда, но паразитизъм се развива при хората, които посредничат в проституцията, а не при тези, които извършват сексуални услуги, казва събеседничката на "Политика". Славица Динич се е заела с подготовката на изследване за проституцията и след като го завърши, смята да предложи законопроект за легализация на проституцията.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215