EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените в САЩ са нараснали умерено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените в САЩ са нараснали умерено

mail11:25 | 03.04.2024прегледи 639 коментарикоментари 0


Цените в САЩ са нараснали умерено през февруари, а разходите за услуги извън дома са се забавили значително, с което перспективата за намаляване на лихвата от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ  през юни се запазва, предаде Ройтерс.

Индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE index, следен от Управлението за федерален резерв на САЩ във връзка със взимането на решения свързани с монетарната политика на централната банка, бел. ред), е нараснал с 0,3 на сто миналия месец спрямо януари, съобщи днес Службата за икономически анализи на министерството на търговията. Януарските данни са коригирани към повишение  и индексът е нараснал с 0,4 на сто вместо с 0,3 на сто.

На годишна база през февруари индексът на цените на личните потребителски разходи се е повишил с 2,5 на сто, след растеж от 2,4 на сто през януари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха индексът да нарасне с 0,4 на сто на месечна основа и с 2,5 на сто на годишна основа. 

УФР остави без промяна миналата седмица основната лихва на текущото й равнище от 5,25 – 5,50 на сто, след като я повиши с 525 базисни пункта от март 2022 година. 

С изключение на непостоянните компоненти – храни и енергия – индексът на личните потребителски разходи се е повишил с 0,3 на сто миналия месец след коригирана печалба от 0, 5 на сто през януари. 

Основната инфлация е нараснала с 2,8 на сто на годишна основа през февруари след скок от 2,9 на сто през януари.

Индексът на цените на личните потребителски разходи в сферата на услугите, изключвайки енергията и жилищата, се е повишил с 0,2 на сто миналия месец след скок от 0,7 на сто през януари. 

Потребителските разходи , които са над две трети от американската икономическа активност, са скочили с 0,8 на сто миналия месец след растеж от 0,2 на сто през януари, според доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg