EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цени на твърди горива&газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цени на твърди горива&газ

mail06:40 | 09.09.2014прегледи 12917 коментарикоментари 0


В началото на есента повечето хора, които се отопляват с твърди горива, зареждат складовите си помещения и се подготвят за зимата. Дали се отчита повишен интерес към закупуване на твърди горива пред очертаващата се перспектива електроенергията да поскъпне, БТА потърси за коментар експертът "Твърди горива" в "Топливо" Никола Вучев.
Според данните на най-големия у нас доставчик засега складовете не са запълнени с горива и не е повишено и търсенето от страна на клиентите. Цените не бележат увеличение спрямо миналата година - отново тон руски въглища е на цена между 300 и 350 лв. на склад в зависимост от локацията, посочи експертът. В някои райони от страната се предлагат и местни въглища - Бобовдолски, Пернишки, Бургаски. Те са с по-ниско качество и не търпят превозване на дълги разстояния, защото това ги прави непродаваеми, но има хора, които са свикнали с тях и от години ги купуват за отопление. Обикновено едно домакинство, отопляващо цялото си жилище (или етаж от къща) на въглища зарежда по около пет тона за зимния сезон. За разпалване на пещта винаги е необходимо да се закупят и по 2 -3 кубика дърва. Цената на кубик дърва, нарязани и готови за огрев, в складовете на "Топливо" е между 80 и 90 лв. Малко са хората, отопляващи се изцяло на дърва. Обикновено това са домакинства в планинските райони, които пазаруват дървен материал директно от лесничействата и купуват ненарязани дърва от по метър. Техните цени варират в различен диапазон.
Както и предишни години, отново много актуални остават пелетите, които са по-калорични от дървата и отоплението с тях е по-чисто и лесно, коментира Вучев. Цената на тон пелети е около 400 лв. Вече има редица клиенти, които са оборудвали домовете си със специални печки и котли на пелети и купуват количества за целия зимен сезон - около пет тона за домакинство. Засега обаче хората не бързат да купуват и да се запасяват било то с дърва или въглища. Клиентите изчакват и може би си мислят, че и тази зима ще е мека като миналата, но това чакане може да им излезе скъпо.
В момента складовете ни не са заредени в пълния си капацитет поради слабото търсене и ако изведнъж времето се влоши и хората започнат да купуват масово, цените неминуемо ще се вдигнат, прогнозира експертът. Той каза, че особено що се отнася до въглищата цените могат да се повишат и заради ситуацията с Украйна, тъй като въглищата са внос от Русия. Съветвам хората, отопляващи се на въглища, да не изпускат все още топлите и сухи месеци - септември и октомври, за да се снабдят с необходимото количество горива, каза той.
Изчисления за цената на отоплението на природен газ са направили от "Овергаз". Според данните на петте дъщерни дружества на компанията средната цена у нас на киловатчас енергия, произведен от природен газ, за битовите потребители е 11,9 стотинки. Дружеството сравнява цената на отопление на газ с тази на ток и нафта. По актуални цени на електроенергията към август тази година при хипотеза за ползване на 70 процента дневна електроенергия и 30 процента нощна, средната цена за страната за киловатчас енергия според "Овергаз" излиза 17,3 стотинки.
При цени на нафтата за отопление според актуални данни на "Лукойл" цената на киловатчас енергия излиза 20,6 стотинки, изчисляват от газовото дружество. Посочените от тях цени са с ДДС. Около 55 000 са домакинствата в България, отопляващи се на газ, като най-голям брой (около 25 000) са в София, научи БТА от "Овергаз".
Топлофицираните домакинства в страната пък по данни на Асоциацията на топлофикационните дружества са 568 500, от които над 400 000 са в София. Сметката за отопление при клиентите на топлофикациите зависи много от спецификата на ползване на топлинна енергия в различните сгради. Колкото по-малко отказали се от услугата има в един жилищен блок, толкова по-ефикасно е отоплението с парно и обратно, коментират експертите в областта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg