EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на тока – без възможности за намаление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на тока – без възможности за намаление

mail11:30 | 08.04.2013прегледи 664 коментарикоментари 0


Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, стана ясно от интервю за "Преди всички" с Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР.
Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки, уточни Харитонова. Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние.
Зелената добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.
До новия регулаторен период от 1-ви юли може да се отмени поне за износ кафявата добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена.
Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Евгения Харитонова.

По-рано през уикенда икономическият министър Асен Василев коментира за Дарик радио, че няма как да изнасяме толкова ток, че да натоварим всички мощности
Според него - от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове. Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете.
Министърът бе категоричен, че водата от язовирите се използва за производство на електроенергия.
Цената на тока вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.
„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.
В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос". На въпрос защо не се намали такса „пренос", Василев отговори: „С подписа на един министър, може да станат много неща, но аз няма да наруша закона". По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност - каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва. Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация, се признават разходите - т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца. „Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план", заяви Василев. Той отказа да коментира дали такса „пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg