EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на пилешко и захар леко надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на пилешко и захар леко надолу

mail11:30 | 05.12.2013прегледи 2273 коментарикоментари 0


През наблюдавания период 20 - 27 ноември 2013 г. средните цени на основните хранителни продукти остават без съществени изменения, сочат седмичните ценови анализи на Министерството на земеделието и храните.
Олио
През изминалата седмица предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Хасково) до 2,52 лв./литър (Стара Загора). В шестнадесет от областните центрове се регистрират разнопосочни ценови изменения, в границите от -5,8% (Хасково) до +5,4% (Благоевград). Средната цена на едро на олиото за страната се повишава с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,14 лв./литър.
Брашно
През наблюдавания период средната цена на едро на брашно тип „500” остава без промяна спрямо предходната седмица. При цените на дребно на продукта се отчита слабо покачване на средната стойност в големите търговски вериги и същевременно леко понижение на тази в по-малките търговски обекти. Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,84 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Шумен). В десет от областните центрове се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности с между 1,4% (Пловдив) и 8,9% (Благоевград). Същевременно, в четири области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 4,8 – 8,5%, най-чувствително в Монтана.
Захар
През периодa се наблюдава слабо понижение на средните цени на едро и на дребно в големите супермаркети на бялата кристална захар, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна в сравнение с предходния седмичен период. Средната цена на едро на захарта за страната намалява с 1,1% на седмична база, до 1,81 лв./кг. На стоковите тържища в различните областни центрове захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,53 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Разград). В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, в границите от 0,5 (Велико Търново и Враца) до 6,2% (Благоевград). Незначително повишение на стойностите спрямо предходния седмичен период се наблюдава единствено в Пловдив – с 0,6%.
Яйца
През изминалата седмица средната цена на едро на яйца - размер М за страната се задържа на ниво от 0,19 лв./бр. По области, яйцата от този размер се предлагат на едро на цени от 0,15 лв./бр. (Велико Търново) до 0,22 лв./бр. (Варна и Смолян). Седмични отклонения на цените се регистрират само в четири области, като в Добрич и Смолян стойностите се повишават с 0,01 лв./бр., докато във Велико Търново и София се понижават също с 0,01 лв./бр.
Пилешко месо
Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,18 лв./кг, незначително под нивото от предходния седмичен период (с 0,5%). Предлагането на стоковите тържища остава в ценовите граници от 3,93 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Русе). В седем от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2% (Бургас) – 6,7% (Добрич). В други четири области цените на едро на замразеното пиле бележат повишение с между 0,3% (Пловдив) и 4,2% (Варна). През анализирания период средната за страната цена на едро на охладеното пиле е 4,81 лв./кг, с 0,4% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, продуктът продължава да се търгува в ценовия интервал от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,17 лв./кг (Враца). В четири областни центъра се наблюдава седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2% (Видин) – 6,5% (Русе), а в други четири - поевтиняване с между 0,4% (Стара Загора) и 3,1% (София).
Агнешко месо
През периода на наблюдение пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен. Като цяло, не са отчетени ценови колебания спрямо предходната седмица, с изключение на повишение на цените на едро на цяло агне в Благоевград, Пловдив и Русе. По области, цените на едро на цяло агне продължават да варират в диапазона от 11,60 лв./кг (Кюстендил) до 15,30 лв./кг (Русе). Седмични ценови изменения се отчитат само в Русе, Благоевград и Пловдив – повишение, съответно с 9,4%, 5,3% и 1,5%. В резултат, средно за страната, цената на едро на цяло агне нараства с 1% спрямо предходната седмица, до 13,02 лв./кг. Цените на едро на агнешки бут през изминалата седмица продължават да се движат в интервала от 12,40 лв./кг до 16,79 лв./кг, най-ниски – в Кюстендил, а най-високи - в Русе. Средната цена на едро на продукта за страната се задържа на нивото от предходната седмица - 13,83 лв./кг.Предлагането на едро на агнешка плешка се задържа в ценовия интервал от 9,99 лв./кг (Добрич) до 14,00 лв./кг (Враца и Монтана), като не се наблюдават изменения на стойностите по области. Така, средната цена на едро на агнешка плешка за страната остава без промяна спрямо предходния седмичен период – 12,38 лв./кг.
 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg