EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на петрола се срина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на петрола се срина

mail09:35 | 21.11.2018прегледи 849 коментарикоментари 0


Петролът загуби над 6% вчера, като достигна нова най-ниска стойност за последната над една година. Въпреки че днес суровината възстанови 1 долар от изгубеното, тя все още се търгува при изключително голям натиск.
Неочакваният спад на търговските запаси от суров петрол в САЩ, съдействаха за известното връщане в цената на "черното злато".
Инвеститорите продължават да са изключително внимателни в търговията с петрол, след като от Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупредиха за безпрецедентна несигурност на петролните пазари, следствие на трудната икономическа среда и политическия риск.
Международните фючърси за суров петрол тип Brent се повишиха рано тази сутрин с 1 долара, или 1.7% до ниво от 63.60 долара. Щатският лек суров петрол също добави близо един долар, или 1.9% до 54.45 долара за барел.
От Американския петролен институт заявиха късно във вторник, че търговските запаси в САЩ неочаквано са се понижили с 1.5 милиона барела, до 439.2 милиона за седмицата до 16 ноември.
Вчера излезе и Докладът за вноса на суров петрол от Индия, откъдето са внасяли близо 5 милиона барела на ден.
Данните не направиха много, за да ограничат понижението от над 6% в цената на петрола на международните пазари.
"Глобалната икономика все още преминава през много труден период и е много крехка", заяви във вторник шефът на МЕА Фатих Бирол.
Американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви в сряда, че подновяването на колапса на цените отразява "загрижеността за свръх предлагане през 2019 ... (и) по-сериозните разпродажби при различни суровини, както и опасенията за ръста на световната икономика".
С увеличаването на производството и влошаване на перспективите пред търсенето, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) настояват за намаляване на доставките с между 1 и 1.4 милиона барела на ден, за да се предотврати повторение на срива от 2014-та година.
"Бихме очаквали по-нататъшна слабост, докато не видим реакцията на страните от ОПЕК, на предстоящата на 6-ти декември среща и срещата на върха на Г-20 от 30-ти ноември и първи декември", според Ашли Кели, анализатор на инвестиционната банка Cantor Fitzgerald Europe.

Независимо от очакванията за намаляване на производството от ОПЕК, цените на брента и щатския лек суров петрол се понижиха съответно с 28 и 30% от началото на октомври и цялата структура на кривата на форуърдните цени се промени.
Цените на брента с незабавна доставка, се оказаха по-високи от тези с по-късна доставка, което го направи нерентабилен за съхранение.

"Възстановяването на цените ще ... изисква кривата на Брент да се върне назад от своето внезапно и значително снижаване", според анализатори на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.
Джеймс Мик, мениджър на портфолио от енергийни източници в американския инвестиционен посредник Tortoise, заяви, че "част от проблема с цената на петрола е нарасналото производство на САЩ".
Производството на суров петрол в САЩ е скочило с почти четвърт през тази година до рекордните 11.7 милиона барела на ден, което се дължи главно на ръста на шйстовото производство./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg