EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на олиото надолу за поредна седмица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на олиото надолу за поредна седмица

mail11:23 | 23.09.2013прегледи 1025 коментарикоментари 0


През периода 11 - 18 септември 2013 г. се отчита леко понижение на средната цена на брашно тип „500” на едро и запазване на нивата от предходната седмица на цените на дребно.
През анализирания период средната цена на едро на брашно тип „500” за страната продължава низходящото си движение, наблюдавано от началото на м. септември, като отбелязва понижение от 2,3% на седмична база. По области, предлагането на едро е в границите от 0,57 лв./кг (Враца) до 1,11 лв./кг (София). В по-голямата част от областните центрове се отчитат седмични колебания на цените, преобладаващо в посока надолу. Най-чувствително поевтинява продуктът в Силистра (с 8,8%), Хасково (с 8%) и Ловеч (с 7%). Леко повишение на цените на брашното на едро се отчита в пет областни центъра, най-съществено в Кърджали – с 2,5%.
Яйца
През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица. Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М е без промяна - 0,18 лв./бр. Предлагането на едро на яйца от този размер е в ценовия диапазон от 0,15 лв./бр. (Велико Търново) до 0,23 лв./бр. (Варна). Седмични изменения на цените се регистрират в осем от областите - понижение на стойностите с 0,01 лв./бр. в Бургас и Варна и повишение също с по 0,01 лв./бр. във Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Силистра и Хасково.

Олио
За поредна седмица се отчита понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио в страната.
Средната цена на едро на рафинирано олио за страната е 2,22 лв./литър, с 4,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,97 лв./литър (Враца и Монтана) до 2,75 лв./литър (Стара Загора). В по-голяма част от областните центрове, където е налице предлагане на продукта, се отчита седмично понижение на ценовите равнища, преобладаващо в диапазона от 1,3% (Кърджали) до 10,9% (Разград), а в Ямбол и още по-сериозно – с 23,1%. Незначително увеличение на ценовите стойности се наблюдава само в областите Добрич (с 0,4% ) и Силистра (1%).
Пилешко месо
Средните цени на едро и на дребно на пилешко месо за страната се задържат около нивата от предходната седмица. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,24 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходния седмичен период (с 0,2%). По области, предлагането на замразеното пиле на тържищата е в ценовия диапазон от 3,85 лв./кг (Сливен) до 4,70 лв./кг (Русе). В седем областни центъра се наблюдава седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2% (Благоевград) – 5,6% (Добрич), а в други четири - поевтиняване с между 0,5% (София) и 7% (Сливен). През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на охладеното пиле са регистрирани отново в Търговище (4,30 лв./кг), а най-високи – във Враца (5,13 лв./кг). Единствено в област Шумен се отчита седмично изменение на цените – понижение с 1,3%. Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,85 лв./кг.
Захар
Наблюдава се леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната. Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,86 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. На стоковите тържища в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,64 лв./кг (Добрич) до 2,11 лв./кг (Враца). Отклонения на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдават в десет от областите, в интервала от -4,4% (Пловдив) до +5% (Варна).
Агнешко месо
Пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като само в отделни области се наблюдават леки седмични ценови изменения, главно в посока надолу.
През изтеклата седмица средната цена на едро на цяло агне за страната остава на нивото от предходния седмичен период – 13,11 лв./кг. Най-ниски стойности са регистрирани отново в Ямбол (11,75 лв./кг), а най-високи – в Русе (15,30 лв./кг). На тържищата в областите, където е налице предлагане на продукта, няма регистрирани седмични ценови изменения. Предлагането на едро на агнешкия бут остава в ценовия диапазон от 13,07 лв./кг (Варна) до 16,79 лв./кг лв./кг (Русе и София). При липса на седмични ценови изменения по области, средната цена на едро за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 14,13 лв./кг. Цените на едро на агнешка плешка са в диапазона от 11,55 лв./кг (Варна) до 14,00 лв./кг (Враца и Монтана). Спрямо предходната седмица, единствено в област Благоевград е регистрирано изменение на цените – поевтиняване на продукта с 3,3%. Средната цена на едро на агнешка плешка за страната се понижава несъществено на седмична база (с 0,2%), до 12,99 лв./кг.
 

Данните са на МЗХ.


Тагове: олио, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg