EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цена на газа за зимата договорена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цена на газа за зимата договорена

mail07:10 | 19.10.2014прегледи 1335 коментарикоментари 0


Русия и Украйна се договориха, че цената на газа за зимния период ще е 385 за 1000 куб. метра, като Украйна е готова да предплаща доставките, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак.
Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че до 21 октомври Украйна трябва да реши въпросът с финансовото осигуряване на бъдещите зимни доставки.

Путин:

Руският президент Владимир Путин, говорейки пред журналисти след срещата си тази вечер в Милано с украинския президент Петро Порошенко, заяви, че Русия има да получава от Украйна минимум 5,5 милиарда долара, но е готова да преразгледа цената на газа със задна дата, като я намали със 100 долара, и в резултат дългът ще бъде 4,5 милиарда долара.
През април април, май, юни Украйна трябваше да плаща по 485 долара (за хиляда кубика газ), каза Путин. Но ние със задна дата сме готови да преразгледаме това число, като направим отстъпка от 100 долара. Тогава общата сума на дълга става 4,5 милиарда долара. Общият дълг на Киев към Москва вече отива към 10 милиарда долара, каза Путин.

Порошенко:

Украйна и Русия се договориха за цената на газа за зимния период, заяви украинският президент Петро Порошенко по националната телевизия късно снощи, цитиран от ТАСС. "След консултациите в Милано мога да заявя: Украйна ще има газ, ще има отопление. Това е резултатът от вчерашните договорености", каза той, като подчерта, че украинските национални интереси са били защитени. По думите му, на преговорите в Милано на 17 октомври първоначално руската страна отстоявала цена от 385 долара за хиляда куб. м за цялата година. "Постигнахме съгласие, като де факто беше приета украинската позиция: Нека сега да говорим само за зимата и до 31 март да се фиксира цената на 385 долара. Руснаците се съгласиха с това". "Нашата позиция с ЕС беше категорична: 325 долара за куб. м през лятото, 385 - през зимата", поясни той. "Русия се съгласи да фиксира "зимната" цена, заяви Порошенко, като добави, че срокът на действие на споразумението е ограничен до 31 март 2015 година.До 21 октомври, когато в Брюксел ще се състоят преговори между Украйна, Русия и ЕС по газовия въпрос, ръководителите на съответните ведомства на страните трябва да подготвят съгласуван протокол, добави Порошенко.

Европейските лидери:

Москва и Киев постигнаха напредък вчера в посока уреждане на спора за газовите доставки на време за зимата, но европейските лидери заявиха, че Москва трябва да направи доста повече в подкрепа на крехкото примирие, както и за край на боевете в Източна Украйна предаде Ройтерс.
Предложеното споразумение може да доведе до възобновяване доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени през юни, както и да гарантира тези за европейските потребители, преди търсенето да е нараснало през студените месеци и запасите да са намалели. Може да се каже, че до него се стигна изненадващо след разговори в Милано, които Кремъл определи като "изпълнени с недоразумения и неразбирателства".
Руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че е постигнато споразумение, гарантиращо газовите доставки, "поне за зимата", след лична среща с президента на Украйна Петро Порошенко, която последва разговорите с европейските ръководители.
Споразумението дойде след трескава поредица от разговори в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано, на която европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, които й бяха наложени във връзка с украинската криза.
Имаше известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и така наречената разделителна линия между проруските милиции и украинските сили. Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва Ройтерс.
Въпреки това цялостно уреждане на тази криза, която възроди спомените за Студената война, все още изглежда нещо далечно, като остават отворени ключови въпроси, включително за местните избори в отцепилите се области в Източна Украйна. Срещите също така показаха сериозните трудности в отношенията между Путин и европейските лидери, преди всичко канцлера на Германия Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.
Боевете в Украйна до голяма степен заглъхнаха съгласно примирието, което бе сключено миналия месец, но според западни страни Москва трябва да предприеме още стъпки за успокояване на Киев, ако иска да бъдат отменени санкциите срещу нея.
Очевидно благоразположени към Киев, европейските лидери заявиха на Русия, че трбява да осигури пълно прилагане на споразумението за примирие, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва също, че позицията на Меркел като ръководител на Германия означава, че тя задава тона в отношенията на ЕС с Русия, както и че тя е поела водещата роля в Европа при опитите да се убеди Путин да промени курса спрямо Украйна. На нея обаче не й е било лесно в Милано, като по думите на германски представител руският лидер не е демонстрирал "особено градивна нагласа".
Според френския президент Франсоа Оланд въпреки трудното начало на разговорите в Милано следващите срещи са били по-продуктивни. Той посочи, че споразумението за газа вече е много близо, което по думите му е много важно за украинците и доста успокоително за руснаците. Путин заяви също в Милано, че Газпромбанк може да претендира за изплащането на предоставен на украинската газова компания Нафтогаз кредит на стойност 1,8 милиарда долара и обвини украинските власти, че са блокирали платен газ за предприятие от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитро Фирташ, предаде ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg