EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Целият проект "Южен поток" – готов през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Целият проект "Южен поток" – готов през 2012

mail11:00 | 17.09.2011прегледи 541 коментарикоментари 0


Цялостният проект "Южен поток" ще бъде готов до края на първата половина на 2012 година, съобщи пред журналисти ръководителят на Газпромекспорт Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. По-рано днес в Сочи руската компания Газпром, френската Electricite de France - EDF, италианският концерн ENI и германската компания Wintershall, която е подразделение на BASF, подписаха акционерно споразумение по проекта за газопровод "Южен поток". Газпром е най-големият акционер с дял от 50%. ЕDF и BASF/Wintershall получават по 15%, а италианският концерн ЕNI – 20%. Проектът Южен поток има за цел да засили енергийната сигурност на Европа. Планирано е морският участък от газопровода да преминава по дъното на Черно море от Русия до България.
Общата дължина на морския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина - над 2 километра, а проектна мощност е 63 милиарда куб. метра годишно. За сухопътния участък в България се обмислят два маршрута - един на северозапад, а друг на югозапад, отбелязва ИТАР-ТАСС. След България Южен поток ще преминава през  Сърбия, Унгария, Словения, Австрия и Северна Италия, като ще има разклонения в Хърватия, Македония, Гърция и Турция.  Определеният пусков срок е декември 2015 година. Стойността на проекта се оценява на 15,5 милиарда евро, като за морския участък са предвидени 10 милиарда евро.
Президентът на Украйна Виктор Янукович предложи по-рано днес "Южен поток" да премине през украинска територия. Това предложение обаче е лишено от икономически смисъл, заяви вицепрезидентът на Газпром Валерий Голубьов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Преминаването на газопровода "Южен поток" през Украйна е възможно, само ако бъде изцяло контролирано от Газпром или международен консорциум, други варианти не могат да бъдат разглеждани, заяви днес председателят на Руската газова общност и заместник-председател на Държавната дума Валерий Язев в коментар на предложението на Янукович.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190