EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цветя заменят зеленчуците в оранжериите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цветя заменят зеленчуците в оранжериите

mail15:04 | 13.04.2017прегледи 770 коментарикоментари 0


През последните години има производители на зеленчуци, които преминават към производство на оранжерийни цветя. Те също могат да се възползват от субсидиите по Програмата за развитие на селските райони, ако полезната площ в стопанството им е минимум 800 м2. Декар обработваема площ е достатъчен в този бизнес, за да има добро производство, каза Атанас Петров, който от 17 години е вносител на посадъчен материал от Холандия. Основните му клиенти са оранжерийни производители в цялата страна.

„Хората все повече търсят цветя за градината и за дома. Цветето е луксозна стока, която не е от първа необходимост. Купува се от по-заможни хора.“, казва Атанас Петров. По думите му има и потребители, които отглеждат свежи подправки в градините си. Образуват кътове с розмарин, див лук, мента и други. Към хоби маркета са ориентирани също нискодобивни сортове домати – розови, оранжеви, жълти, на ивици и т.н., които идват от Франция, Германия, Холандия.

Холандия от най-големият в Европа производител на цветя

Лошото време тази година сви пазара за градински цветя у нас и повлия на производството в Европа. Най-много се търсят мушката, сакъшчета, петунии. Напоследък се увеличава търсенето на многогодишни растения и храсти като лавандула и хойхида. Промяна в цените няма спрямо предходните години. Факторите, които влияят на този пазар са местното производство и вносът.

Атанас Петров е в бизнеса от 17 години и от самото начало работи с посадъчен материал от Холандия. Винаги е работил с едни и същи холандски партньори, защото казва, че с тях има предсказуемост. Така не е в България, където науката не е на достатъчно добро ниво, по думите му. Само 20% от цветята на нашия пазар са българско производство, повечето (80%) са внос. Холандия е най-големият в Европа производител и основен доставчик у нас, заедно с Турция, Гърция, Еквадор и Южна Африка./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905