EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Цветовете на автомобилите през 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цветовете на автомобилите през 2019

mail12:15 | 03.02.2020прегледи 1470 коментарикоментари 0


Бялото продължава да доминира, сочи анализ на BASF за предпочитаните цветове в автомобилната индустрия през 2019

Независимо дали шофирате по междущатските магистрали на Америка, европейските аутобани или по азиатската магистрална мрежа, има по-голям шанс да видите повече бели автомобили по пътя, отколкото такива във всеки друг цвят. Това е един от основните изводи в Доклада на BASF за цветовете, използвани от производителите на оригинално автомобилно оборудване през 2019 г. Около 39% от всички автомобили, произведени по цял свят, са били боядисани в бяло. Зад това число се крие интересна промяна. Въпреки че бялото е най-популярният цвят във всеки регион, има забележителни разлики в разпределението на цветовете на регионален принцип. Докато в Азиатско-тихоокеанския регион почти всяка втора кола е боядисана в бяло, в Северна Америка, Европа, Средния изток и Африка това важи за всяка трета.

Ахроматичните цветове черно, сиво и сребристо са следващите три с най-голяма популярност. Всички те заедно обхващат други 39% от автомобилите, които са излезли от поточните линии през 2019 г. Тази тенденция се наблюдава и в най-популярния сегмент – този на автомобилите с висока проходимост. Но все пак светът не е само черно-бял. През миналата година останалите 22% от новите машини са боядисани в хроматични цветове. Около 9% от автомобилите, произведени в световен мащаб, са сини, а 7% – червени. Всеки цвят се свързва с емоцията да притежаваш кола и да правиш индивидуален избор.

Субкомпактните и другите по-малки автомобили е по-вероятно да заложат на по-смели цветове. Наред със синьото и червеното започват да се появяват също кафявото и бежовото, особено в Европа, Средния изток и Африка.

Европа, Средният изток и Африка: Бялото отстъпва, сивото и бежовото изненадващо се налагат

С дял от 77% ахроматичните цветове продължават да доминират по пътищата на тези региони, въпреки че делът на белите автомобили, най-популярните като цяло, леко намалява. Докато предпочитанията към сребристо също отслабват, сивото продължава да има успех с пазарен дял от 20%. Хроматичният сегмент леко се увеличава. Почти всяка четвърта кола в Европа е боядисана в хроматичен цвят. В този сегмент синьото продължава да води, достигайки 11%, като също така с около 160 различни нюанса излиза на челни позиции в разнообразието от цветове. За първи път с дял от 2% бежовото значително излиза напред в класацията. „Необходимостта от по-нежни и близки до възприятието повърхности води до все по-голяма популярност на бежовите нюанси, но те трябва да бъдат модерни и привлекателни, за да бъдат приети от крайния потребител”, заяви Марк Гутяр, директор „Разработване на цветове за автомобилната индустрия“ за Европа, Средния изток и Африка.

Ефектите са важен инструмент за дизайн, тъй като подчертават формата на автомобила и придават специфична визия. Ето защо ефектните цветове също бяха задълбочено застъпени в анализа. По-специално тъмните бои често се комбинират с ефектни пигменти. Белият цвят като основа и тук доминира. В допълнение анализът показва висок дял на цветовете с ефект сред хроматичната цветова палитра.

Северна Америка: Бялото все още е на върха, но се променя

По пътищата на Северна Америка ахроматичните цветове очевидно преобладават: бяло, черно, сребристо и сиво покриват 77% от пазара, следвайки световните тенденции. Но в сравнение с търсенето в световен план разпределението на цветовете тук е по-балансирано, тъй като на най-популярния цвят – белия – се падат едва 29%. Пазарът в Северна Америка се характеризира и със смяната от по-топли бели нюанси – тези с жълтеникав оттенък, към по-хладни – със синкав оттенък и перлен ефект, особено що се отнася до луксозните и електрическите превозни средства.

Освен това в Северна Америка е най-голяма популярността към пикапите. Тъй като те вече се възприемат не като практично, а по-скоро като луксозно возило, предпочитанията клонят към дълбокото, наситено черно, наред с огромен брой бели (38%) и сравнително висок дял на червените (11%) камиони. „Това не е пикапът на баща ви“ – твърди Пол Чорний, директор на екипа от дизайнери в Северна Америка. „Това са луксозни превозни средства и те приемат цветовете, които виждате на пазара за луксозен дизайн.”

Азиатско-тихоокеански регион: Увеличава се делът на индивидуалните цветове, докато бялото продължава да доминира

Повечето автомобили в Азиатско-тихоокеанския регион са ахроматични, чиито дял се запазва на 77%. Почти всяка втора кола е бяла, което е 49% от всички цветове – най-висок процент сред всички региони. Особено популярно е перленото бяло. От друга страна, черният цвят е все още с нисък дял в сравнение с други региони, но привлича все по-голямо внимание като израз на спортните и лични предпочитания на шофьорите. Разнообразните нюанси, тонове и ефекти на хроматичните цветове са характерни за Азиатско-тихоокеанския регион. Сред тях връх взима синьото със 7%, като най-често се среща при електрическите автомобили, следвано от червеното с дял от 6%.

„Синьото и бялото поддържат образа на изчистения и устойчив дизайн”, твърди Чихару Мацуара, ръководител на „Покрития, цвят и дизайн“ за Азиатско-тихоокеанския регион. Купувачите на автомобили там също търсят по-високо качество на дизайна и персонализиране. „Сивото играе значителна роля при електрическите автомобили, но с уникални ефекти като полупрозрачни и копринени цветове. Те допринасят за футуристичния образ на новите технологии, включително на автомобилите за съвместно ползване и автономните автомобили. Новите електрически машини допринасят за нови ценности и съответно за нов дизайн на цвета в автомобилната индустрия като цяло.”

Южна Америка: Цветовете бяло и червено продължават да бъдат най-предпочитани

Бялото остава любимият на южноамериканските потребители цвят, покривайки пазарен дял от 39%. Тази тенденция съществува от години. „Първоначално се свързваше с технологиите от началото на 2010 г. с пускането на пазара на мобилните телефони и други устройства с този цвят. Днес бялото се свързва с екологичния аспект, като се асоциира с чистота на въздуха и водата, както и с опазването на околната среда“, обясни Маркос Фернандес, ръководител на „Лакове и покрития при автомобилите“ в BASF за Южна Америка. Други ахроматични цветове също са предпочитани от купувачите: 23% избират сребристо, а 14% – сиво. Черното, което обхваща 11% от пазара, не е толкова популярно в Южна Америка в сравнение със световния му дял от 16%.

Сред хроматичните цветове червеното продължава да завладява сърцата на южноамериканците с пазарен дял от 8%, следвано от синьото и бежовото. „Червеното има своето традиционно присъствие в продажбите, то е жив цвят, който се свързва със спортния дух и красотата. В допълнение към това червеното е цвят, който запазва своята стойност при повторните продажби”, коментира Фернандес.

снимки: pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 2434