EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цв. Василев: Активите на КТБ бяха над 2 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цв. Василев: Активите на КТБ бяха над 2 млрд.евро

mail06:15 | 10.05.2016прегледи 982 коментарикоментари 1


Продължавам да твърдя, че обемът на активите /б.р. на КТБ/ (пазарна цена, стойност на инвестиция, оценки и др.) към 31.05.2014 г. е бил достатъчен (както е изброено в приложението* по-долу), за да покрие всичките задължения на фирмите, поставени в групата „Василев“ и „група за търговия с главници“, т.е. над 2 млрд. евро. Това е неудобната истина за тези, които опитвайки се и успявайки да откраднат част от тези 2 млрд. евро, се стараят да прехвърлят вината върху мене и моите колеги! Това е написал Цветан Василев по повод доклада за КТБ от британската компания АлексПартнърс в пространен анилиз по темата.

 *ПРИЛОЖЕНИЕ: АКТИВИ ПОД КОНТРОЛА НА БАНКАТА ПРЕДИ ПОСТАВЯНЕТО Й ПОД ОСОБЕН НАДЗОР

 

ЗАБЕЛЕЖКА:

Реализацията на тези стойности изисква нормално функциониране на кредитната институция и управление с визия, а не ликвидатори - крадци, пише Василев. 

 

Ето още какво пише Василев в анализа си, публикуван в своя сайт: "За да не досаждам с изреждането на факти, ще кажа следното: цялата философия на нашето банкиране през всичките тези години е била чрез система от подобни фирми да осигурим придобиването, преструктурирането и продажбата на стойностни активи. И това ни е носило успех 13 години.

При организирания фалит на банката, който експертите на АликсПартнърс са нарекли евфемистично „оттегляне на депозитите на банката“, естествено тази връзка се скъса и голяма част от основните активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Техномаркет, Гипс, Инфраструктурна компания, ХК Костенец, Рубин Плевен и др., попаднаха под контрола или на мениджмънта, или на нови кредитори по линия на цесиите в периода на специалния надзор. Друга част пък от т. нар. канали за финансиране като ТЦ - ИМЕ попаднаха под контрола на групата на лъжесвидетеля и основен идеолог на системата „влез - излез“ при осигуряването на необходимото финансиране на компаниите от първата група.

Оказва се, че „обективните“ следотърсачи добре са научили урока на поръчителите. Само че им предстоят много неприятни изненади. Защо същите тези „форензичари“ не направиха проверки по следните случаи:

 

1. Кой е причината ВТБ, без да е инвестирала 1 лев в собствеността на Виваком, да се разпорежда с акциите? Причината не се ли корени в удара срещу банката и предварително подготвената несъстоятелност на ТЦ - ИМЕ, организирана от Пеевски? Загубите за банката само от този актив плюс НУРТС са над 530 млн. евро, ако се случи широко рекламираната транзакция на Спас Русев, машата на братя Велчеви!

2. Загубата от Петрол се измерва понастоящем  с над 250 млн. евро предвид офертите, по които работехме. Акциите бяха заложени в полза на банката.

3. Както и тези на Техномаркет, за които квестори и синдици допуснаха участието на фирмата -собственик да падне на 15% , естествено с цел Пеевски да го придобие безплатно. Да не говорим за веригата Домо в Румъния.

4. Както и 6% от Булгартабак, за който бяхме поискали извънредно общо събрание, за да свалим управлението на Пеевски, който без да е вложил и 1 стотинка, го източваше на гърба на мажоритарните акционери. Квесторите гласуваха „въздържал се“, с което ощетиха банаката с поне 30 млн. лева.

5. Както и акциите на Витро Инвест в Рубин, които днес нямат никаква стойност, след като си затвориха очите пред дърварската кражба на Александър Сталийски, дейно подпомаган от лъжесвидетеля и изпълнителния директор на Стъкларския завод в Плевен.

6. Дали въпросните анализатори са изследвали фирмата - собственик на студията в Герман, поставена от тях също в групата на „каналите за финансиране“? Щедро платеният след изнудване от Ал. Сталийски имот сега се разграбва от същия този човек и неговите помагачи.

7. Дали случайнo информираните експерти на АликсПартнърс знаят за безразборното отклоняване на активи от страна на лъжесвидетеля с помощта на останалите душеприказчици от „групата на лейтенантите“ – София прес, Катарино, 160 дка на Черно море, сградата на централата на KTБ, цялата техника на Инфраструктурна компания и какво ли още не? Не видях нищо в тази посока от доклада. Всъщност това не интересува и прокуратурата!

8. Ударът срещу КТБ, както и негласната координирана политика на останалите банки, на практика съсипа инвестиционни проекти като Стъкларска фабрика - Парачин, Газова централа - Хасково, Търговски център Странд и пр. Да не говоря за данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо „Василев“ – Дунарит, Авионамс, компаниите- собственици на хотели и др. Това очевидно е убягнало от погледа на АликсПартнърс, но, виждате ли, било престъпление фирмени данъци да бъдат плащани с кредити. Къде го прочетохте това, господа? Да не би да е така в другите европейски страни? Ако ще се хармонизираме с тяхното право и ако не мерим с двоен аршин, нека НАП да погледне как е платен данъкът на Балканска Медийна Компания през 2013 година!

9. В този ред на мисли, не мога да не отбележа изключителната координация на исковете на КОНПИ и доклада на АликсПартнърс. Нали уж докладът им беше секретен?"

 


 
Коментари
 
Ваня - 11-05-2016 г. 10:49:37

Да, и все пак парите ги няма...

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg