EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цар на празничния пазар е шоколадът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цар на празничния пазар е шоколадът

mail16:15 | 30.12.2021прегледи 837 коментарикоментари 0


Преди Коледните и Новогодишните празници има бум в търсенето и продажбите на редица стокови групи. През този декември търговците регистрират увеличените покупки на трайни изделия – основно електроника – лаптопи, таблети, телефони, телевизори и др.

На хранителния пазар се търси от всичко, но, ако има цар на предпразничния пазар, това е шоколадът. Средните му продажби в магазин в страната са нараснали с 8%. Различните вкусни сладости обаче имат различно представяне, разкривата експертите от асоциацията "Активни потребители".

Докато шоколадовите вафли са добавили едва 3% към средните си продажби за магазин, през коледно-новогодишния период шоколадите са купувани със 17% повече, а бонбоните - с 20%. Търсенето на шоколадовите фигури се е увеличило с почти 50%, което определено показва, че те са коледна стока.

Най-много шоколад консумират най-младите

За последните четири месеца на предходната година потенциалът на категорията е най-висок при хората между 12 и 24 години. В края на годината сегментът на 12-18-годишните е с най-привлекателен потенциал.

Потенциалът в консумацията на шоколад намалява стъпаловидно от групата на най-младите към тази на най-възрастните. Стойността за групата на 12-18-годишните е 192.7 при база 100, докато при потребителите над 65 години е едва 32.

Студентите и учениците са най-важните групи за производителите на шоколад. Жените обичат повече шоколад. Мъжете обаче изяждат по-голямо количество (средно на човек).

Шоколадът е идеален за подарък, сплотява хората и ги кара да се усмихват. Хапвайте повече шоколад по празниците – полезен е за тялото и за душата.

Бял шоколад. Той е препоръчителен за дамите. Приготвя се от какаово масло, захар и мляко и съдържа най-малко „вредни“ за фигурата вещества.

Черен шоколад. Той съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Богат е на флавоноиди. Ако искате да хапвате полезен шоколад, търсете черен шоколад с до 70% какао.

Ползите от шоколада 

- Намалява холестерола. Вече има проучвания, които доказват, че ако хапвате ежедневно по малко шоколад, нивото на лошия холестерол в кръвта ви ще намалее с 10%.

- Полезен е за сърцето. Има категорични доказателства, че няколко парченца шоколад намаляват кръвното налягане. Високото съдържание на какао пък помага да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания. Редица проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично, не се оплакват от сърдечни проблеми.

- Подобрява тонуса. Едно блокче млечен шоколад от 40 г съдържа 10 мг кофеин. Едно блокче  натурален черен шоколад – 28 мг. Хапвате ли по две парченца шоколад на закуска, ще се чувствате свежи и бодри през целия ден.

- Повдига настроението. Шоколадът предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкова по-радостни се чувствате.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046