EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Цанков камък" - изплатен след стотици години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Цанков камък" - изплатен след стотици години

mail07:05 | 16.08.2017прегледи 10601 коментарикоментари 0


Чашата на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че в момента НЕК  извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана. Инвестициите в проекта ще бъдат изплатени след няколкостотин години, като НЕК продължава да изплаща заема за изграждането му. Компанията все още не е изплатила заема си и предстои до 2019 година да даде още 50 милиона лева, каза още Петкова.

Тя уточни, че приблизително около 200 млн. са разходите, които са извършени по проекта, без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това.  „През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“ . Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни тя. „Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, посочи Теменужка Петкова. „Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“, заяви министърът. „Извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира“, поясни Теменужка Петкова. „НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. НЕК инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК“, заяви енергийният министър. „Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, каза още Теменужка Петкова.

ДПС излезе със защитна декларация на своя почетен председател Доган, като отхвърли твърденията, че той е консултант по проекта и за това е получил като огромен хонорар.

Коалиционни партньор на ДПС в тройната коалиция - БСП чрез своя настоящ председател Корнелия Нинова - изпрати писмо до австрийското правителство, за да се оплаче от действията на ГЕРБ по повод настояването на прокурорска проверка по проекта "Цанков камък". Освен това тя съобщи, че завежда дела срещу "лицето Борисов" заради това, че той е нарекъл "г-жа Лъжа", както и по повод обвинения на различни управляващи, че тя е "корумпирана", както и че била член на СДС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg