EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватска с хранилище за радиоактивни отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватска с хранилище за радиоактивни отпадъци

mail07:40 | 26.07.2019прегледи 537 коментарикоментари 0


Ако Хърватия направи хранилище за радиоактивни отпадъци на границата с Босна и Херцеговина, това ще застраши около 230 000 души, показват първите оценки на босненски експерти еколози, съобщава информационният портал Кликс.

Хърватски медии съобщиха, че вече е взето решение за изграждането на хранилището на границата с Босна и Херцеговина, което ще бъде публикувано чак през септември.

Според еколозите хранилището, което ще се намира в хърватската община Двор, ще представлява потенциална заплаха както за хората в околните хърватски селища, така и за голям брой градове и села в северната и северозападната част на Босна и Херцеговина.

Хранилището може да замърси и река Уна, която е обявена за природно богатство, а долината й за природен парк. Това означава, че ще бъде замърсена и водата за пиене. Щети от радиоактивните отпадъци ще претърпят и земеделците, смятат експерти.

Хърватия и Словения имат задължението да се погрижат за радиоактивните отпадъци от общата за двете страни АЕЦ Кръшко до 2023 г. Словения планира от няколко години да изгради общо хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци от АЕЦ Кръшко във Върбина, близо до Кръшко, но Хърватия не е съгласна.

Мястото, което предлага Хърватия, е на 800 метра от река Уна и на километър от язовира за питейна вода, от който се снабдяват 15 хиляди граждани на Босански Нови.

Хърватия и Босна и Херцеговина водят ожесточен спор за хранилището за радиоактивни отпадъци през последните две години, без да успеят да постигнат решение


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145