EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храните на едро поевтиняха със 7%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храните на едро поевтиняха със 7%

mail11:45 | 31.03.2014прегледи 1942 коментарикоментари 0


До средата на март нивото на Индекса на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижаваше, като стигна до 1.443 пункта. През следващите седмици трендът се обръща и в края на месеца ИТЦ се връща до нивото от началото на периода - 1,464 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
В сравнение със същия период на миналата година стойностите на ИТЦ се стабилизират на по-ниско ниво, като спадът на годишна база е около 7%. Колебанията при движението на кривата през месеца се дължат на разнопосочните тенденции при цените на сезонните стоки (плодове, зеленчуци и млечни продукти). В средата на месеца беше регистрирано и стабилизиране на цените на олиото и захарта, след като през последните месеци те поевтиняваха.
През март цената на зрелия фасул се стабилизира и той поскъпна само с 0,5%. Цените на млечните произведения се променят сравнително малко - кравето сирене поевтинява с 3.5%, кашкавалът - с 0.5%. Цената на кравето масло се повишава с 1.6%.
Поскъпването на свинското месо на международния пазар се отразява и в България, като през март цената му се вдига с 3%. Цените на месните произведения падат в интервала 2-4%, а пилешкото месо поскъпва с 1.5%. На месечна база брашното поевтинява с 2.3%, а цените на яйцата и ориза са почти без промяна.
Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. На годишна база кравето сирене поскъпва с 9%, кравето масло - с 5.6%, а
кашкавалът - с 2.6%. Цените на месото и месните произведения падат на годишна база през март. Трайният салам поевтинява с 8,4%, пилешкото месо - с 3%, каймата - с 2,4%. На годишна база зрелият фасул поскъпва с 39%. Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е с около 25%. Цените на едро на яйцата и брашното през март т.г. са с около 15% по-ниски. Оризът поскъпва на годишна база с 6 процента, отчита ДКСБТ.

През март се наблюдава рязък спад на цената на краставиците, като българските оранжерийни краставици са поевтинели на месечна база с 25%, а вносните краставици - с 11%.
Картофите поевтиняват на месечна база с 3.8%. Цените на останалите зеленчуци и на всички плодове са по-високи спрямо февруари. Доматите поскъпват с между 5 и 9% в зависимост от това дали са вносни или от български оранжерии. Цената на зелето се увеличава с 6,8%. На месечна база портокалите поскъпват с 6,5%, лимоните - с 5,2%, ябълките - с 2%, бананите - с 3,4%, а мандарините - с 2,8%. През март се наблюдава поскъпване на годишна база на картофите и морковите с около 12-13%, а на зелето, бананите и мандарините - с около 4-5%. На годишна база цената на доматите пада с 13-15%, на краставиците - с 6%, а на портокалите - с 10,8%. Цените на ябълките и лимоните остават около нивата от същия месец на предходната година.

 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg