EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храмът в Долен прави чудеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храмът в Долен прави чудеса

mail12:25 | 21.08.2011прегледи 2677 коментарикоментари 0


На около 27 км от Гоце Делчев се намира уникалното по своята архитектура, дух и минало село Долен. Днес в него живеят 450 души. Само 30 от тях са християни. За много хора по света Долен е преобърнал живота им и е сътворил истински чудеса. Историята на Долен е жестока, част от истината се крие в храма "Свети Никола".
Изграждането на църквата започва през 1826 година. През 1837 година храмът е напълно изграден. На времето тук е имало само един параклис в християнското гробище, където са ходили хората да се помолят и да поискат прошка и спасение за душите си. Но, един местен на име Никола е имал видение, че в селото трябва да има храм. "Така той събира християните и решават да направят храм в селото, обаче знаят, че това няма да им бъде разрешено от турците и започват да строят сами. Нощно време го строят, а през деня го пазят", ни разказва 52-годишната Емилия Юрукова, която от няколко години се грижи безкористно за църквата. Когато турците разбират за строежа храмът вече е бил полузавършен, но те им забраняват да правят камбанарията и поради тази причина тя е направена сто години по-късно, казва още Юрукова и подчертава: Това, което виждате вътре е направено от доленските майстори. След това им помагат и майсторите от Дебърската школа. "Има много хубави камбани, които 40 пъти са сваляни и качвани, докато се намери хубав звук. Камбаниният звън се чува на 8 км. Те са направени от сребро и мед. Братята Алексееви от село Горно Броди са ги правили. На малката камбана има икона, вдълбана - четири икони едната е Исус Христос, другата е на Света Богородица, третата е на Свети Николай, а четвъртата е на Свети Архангел Михаил.
"Когата приех храма от Дядо Благой, който почина на 113 години, той ми разказваше за това Свято място и, че тук е поставен този камък - двуглава птица. Когато е било потурчването, в Батак не са си давали вярата, давали са си главите. Тук обаче е било по съвсем друг начин. Тука хората са си давали вярата и затова в селата в Община Сатовча има толкова много българо-мохамедани, помаци. Значи само в тая част от 40 села имаме две села, където има смесено население - в Сатовча и Долен, където има и черкви. Когато е било страхотното потурчване - тогава местните са се молили и е долетяло едно двуглаво пиле, което предсказало, че ще дойде помощ. След време е дошла Русия на помощ, която заедно с нашите християни е освободила България. Този знак е признателност", разказва с вълнение Емилия Юрукова, която е живата легенда за чудесата на храма.
Нейният син до петата си година не е проговорил, но след посещението в храма малкият се обръща към майка си: къде е татко. "Жена със свити крачета след като приспива в храма на другия ден си тръгва и прохожда. Всеки търси изцерение. Много болни хора идват и получават помощ. През 2009 година дойде една американска група от туристи. Хората се помолиха и си тръгнаха. Година по-късно през 2010, дойде едно семейство от Америка. Не знаех, че те са били в групата. Те са си пожелали да имат рожба, защото са чакали 17 година. Когато се завръщат в Америка жената зачева и ражда момченце. След това отиват на Божия гроб в Йерусалим и вземат иконата "Света Богородичка" и я даряват на нашия храм, заедно с една сума пари. С тези средства реставрирахме една част от църквата, с благодарност към тях", разказва още Юрукова. Тя с мъка споделя, че от проекта "Красива България" просто само красиво са откраднали парите и нищо съществено не е направено за реставрирането на църквата "Свети Никола". Емилия Юрукова открито говори и за финансирането за строежи на нови джамии от арабските държави.
Долен и днес е известен с великите си майстори за каменната зидария. Селото е обявено за архитектурен и исторически паметник. В него има около 350 уникални с архитектурата си къщи, всички покрити с тикли - каменни плочи. /БГНЕС

 


Тагове: Долен, храм
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg