EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хотелиери и търговци бавят заплати във Велико Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотелиери и търговци бавят заплати във Велико Търново

mail15:00 | 11.02.2010прегледи 997 коментарикоментари 0


358 нарушения на трудовото законодателство са констатирани за месец януари във Великотърновска област. Това каза на пресконференция Невена Стефанова, директор на Дирекция 'Инспакция по труда' – Велико Търново, цитирана от агенция Фокус. За първия месец от годината са били извършени 69 проверки, което е с 26 повече от планираните. От констатираните 358 нарушения на трудовото законодателство 207 са свързани със здравословните и безопасни условия на труд и 150 с трудовите правоотношения, регулирани в Кодекса на труда.
За предотвратяване и прекратяване на установените нарушения, както и за отстраняване на вредните последици от тях спрямо работодателите нарушители са предприети 357 принудителни административни мерки със задължителни срокове за изпълнение.
В Дирекция „Инспекция по труда" за месец януари 2010 г. са постъпили и решени 32 искания на работници, ведомства и синдикални организации. Плановата инспекционна дейност през януари 2010 г. е била ориентирана към оперативната национална цел „Повишаване ефективността и ефикасността на контрола по труда за постигане по—висока степен на прилагане на законодателството в областта на труда".
До края на януари 2010 г. дирекция "Инспекция по труда" - Велико Търново са увеличили с 10% броя на проверките на работодатели, за които има данни за неизплатени работни заплати.
Най-много забавени заплати за 2009 г. в областта има в търговията на дребно - 22%,. Извършени са 18 проверки на работодатели с обекти в региона.
17% от работодателите, дължащи работни заплати, са от сферите "Хотелиерство" и "Производство на готови ястия".
'Инспекция по труда' във Велико Търново започва и редовни проверки за превенция от трудови злополуки, заяви Стефанова, цитирана от агенция Фокус.
По силата на Писмо на МВР, Главна дирекция „Противопожарна безопасност и спасяване", от 9 февруари  Инспекцията по труда в града ще проверява  предприятия и работни места, в които се експлоатират газови уредби и съоръжения, поради зачестилите инциденти. Повод за решението е инцидентът от 30 януари на метан-станция в Търговище.
При проверките ще се акцентира на спазване на нормативните изисквания по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд във всички обекти, в които се извършват дейности, свързани със зареждане, търговия, технически прегледи и монтаж на уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове (пропан – бутан) и природен газ (метан), както и във всички пунктове за технически преглед на пътни превозни средства.
При проверките, извършени през месец януари, е било установено, че работодателите не познават и не прилагат влязлата в закона сила от 1 януари 2010 г. Наредба за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg