EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хонконг е третият ключов финансов център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хонконг е третият ключов финансов център

mail14:15 | 20.09.2010прегледи 961 коментарикоментари 0


Хонконг вече е третият финансов център след Лондон и Ню Йорк, показва изследване на агенция Global Finance Centers, цитирано от Франс прес.
В проучването са класирани 75 финансови средища в зависимост от гледната точка на професионалистите и редица критерии (конюнктура, инфраструктури, достъп до пазара). В класацията Хонконг е на трето място, на второ е Ню Йорк, а на първо -
Лондон.
Докладът, публикуван два пъти годишно от Z/Yen Group, заключава, че разликата между Лондон и Ню Йорк вече е много малка. Според професионалистите от финансовата сфера двата финансови центъра работят заедно за взаимна изгода.
Сингапур, който сега е на четвърто място в класацията, може съвсем скоро да се присъедини към първата тройка, се казва в проучването. След него следват Токио, Шанхай, Чикаго, Цюрих, Женева и Сидни.
Първите четири центъра контролират голям дял от финансовите трансакции (над 70 процента от пазара на акции) и имат големи шансове да останат големи финансови средища в бъдеще. Азия  продължава да проявява засилена конкурентоспособност, с
включването на Шанхай в Топ 10 и Сеул в Топ 25.
По мнението на 1876 анкетирани професионалисти, петте финансови средища, които биха могли да станат най-големите през следващите пет години, са китайските градове Шънцжън и Шанхай, както и Сингапур, Сеул и Пекин.
След финансовата криза "офшорни" финансови средища като Каймановите острови и Малта са загубили влиянието си, също както и Дубай, който е затънал в дългове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg