EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Холандци готвят ястия от Източни Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандци готвят ястия от Източни Родопи

mail15:15 | 30.05.2012прегледи 626 коментарикоментари 0


Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи ще се проведат на 7, 8 и 9 юни в София и в с. Горно поле, Община Маджарово. Организатор е българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ с подкрепата и участието на Посолството на Кралство Холандия в България и „Соул кичън“-София.
В партньорство с български колеги от „Соул кичън“ холандските шеф-готвачи Ерик ван Велувен и Каролина Верхувен ще направят презентации, ще подготвят и демонстрират здравословни ястия, приготвени с биологични и източнородопски продукти, ще ги предложат за дегустация на гостите.
Ерик ван Велувен е страстен популяризатор на здравословната и биологичната кухня в кулинарния бизнес, който ръководи, и в ресторанта Редероорд близо до Арнем, където е шеф-готвач. Човек, който може да въодушевява другите, човек на идеите и на действието, ориентиран към прагматичните решения – така Ерик ван Велувен определя себе си. Предпочитанията към местните продукти, зачитането на производителите и уважението към гостите са водещи в работата му като предприемач. Към това се прибавя и умението да се вглеждаш в природата и да я цениш. Водещо в неговата работа е фокусът върху клиенти и гости, които споделят тези виждания, а не стремежът към бързи печалби. Решението да работи с биологични и биодинамични продукти е логична стъпка в неговото развитие. Ван Велувен е председател на фондация Good Food Alliance (Съюз за добра храна), член на борда на фондация De Proeftuinen за устойчиво лидерство, член на Биораад, консултативен орган за иновативно предприемачество, професор в Saxion college. Той е автор на кулинарните книги „Истинското сирене“, „Модерно готвене в Холандия“, „Вкусовете на 13-те месеца“ и др. Ерик има опит с проекти на национално и европейско ниво. Бил е два пъти в България по проект за устойчив туризъм и хранене.
Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е неин директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия. Интересува се от всичко, свързано с готвенето. Има близо 40-годишен опит в консервирането на продукти – месо, зеленчуци, плодове, като е разработила и множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Прави курсове и презентации по готвене с традиционни местни продукти, консервиране, кулинарно наследство и история. Има опит в редица международни проекти.
Ерик и Каролина ще покажат уменията си в ресторант „Соул Кичън“ и в Холандското посолство в София, а после в „Дивата ферма“ в с. Горно поле. Сред поканените са дипломати, български готвачи, представители на кулинарни тв програми и издания, биопроизводители, почитатели на биологичната и здравословната кухня, собственици на къщи за гости в Източните Родопи, преподаватели и ученици от училища по обществено хранене и други.
С двамата холандски кулинарни експерти ще бъде и Мартийн Ланкестер, холандски лекар и собственик на един от първите биологични ресторанти в Амстердам, посветил живота си на популяризирането на биологичните методи на хранене и земеделие. Ланкестър е изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която работи от 1990 г. за опазването на природата и развитието на биологичното земеделие.
В рамките на събитието за първи път ще бъде представен Кулинарен Пътеводител за Източните Родопи, плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“ доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта. Книгата представя популярни ястия от района на Източните Родопи, като са дадени и рецептите за тяхното приготвяне. Пътеводителят предлага също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се закупят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи, които могат да се опитат тези ястия. Все повече производители в Източните Родопи отварят стопанствата си за гости и туристи, които могат на място да опитат пресни биологични плодове и зеленчуци.
Дните на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи предлага прекрасна възможност за обмяна на опит в областта на здравословната кулинария, био- и здравословните храни и зеления начин на живот, както и запознаване с Източните Родопи: с природата и с кулинарното им богатство.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg