EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Холандско земеделие в Източните Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандско земеделие в Източните Родопи

mail13:10 | 01.02.2011прегледи 983 коментарикоментари 0


Холандски и български експерти вече повече от година работят в Източните Родопи по съвместен проект, който са нарекли "Новото тракийско злато". Те са убедени, че този район, приютявал някога траките и техните златни съкровища, крие още злато като природа и икономически потенциал, които си струва да бъдат открити и разработени.
Петгодишният проект се финансира от Пощенската лотария на Холандия, която вече повече от двадесет години набира средства в подкрепа на организации, които работят за един по-честен и екологичен свят.
"Новото тракийско злато" се изпълнява от две холандски неправителствени организации: АРК и Авалон, които имат многогодишен опит в областта на опазването на околната среда и използването на добри земеделски практики за устойчивото развитие на селските райони. Екипът на проекта работи по въвеждането на нови икономически форми, свързани с биоземеделието, опазването на околната среда и екотуризма. Основната ни амбиция е създаването на регион, който печели по устойчив начин от естествените богатства на Източните Родопи, каза в интервю за БТА ръководителят му - холандският експерт Франк Зандеринк. Източните Родопи, по думите му, са един от европейските райони с най-високо биоразнообразие.
Трите основни компонента на проекта, който ще продължи до февруари 2014 година, са дива природа и биоразнообразие; биоземеделие и алтернативен туризъм. На други места има опити за съчетаването на два компонента, България обаче е първата страна, в която трите компонента биват разработвани в общ проект. Амбицията на "Новототракийско злато" е този подход да стане заразителен пример и за други европейски страни. Екипът на проекта твърди, че целогодишното естествено пашуване на различни копитни животни (крави, елени, коне и др.) е най-добрия начин да се запази типичния мозаечен ландшафт на Източните Родопи и подпомага връщането на полудиви породи животни в естествения им ареал. Досега е финансирано възвръщането на диви коне и късорого родопско говедо. Според екипа на проекта развитието на биоземеделието и селския туризъм ще създаде нови работни места, ще повиши  жизнения стандарт и ще намали обезлюдяването на района. "Новото тракийско злато" подкрепя биофермери финансово и чрез обучения. Един от "продуктите" на проекта е моделната ферма в Тополово, Маджаровска община, която се използва за демонстрации на биологични практики и за обучения в биоземеделие. Повече от 160 земеделски производители са участвали в информационни дни и обучения по биологично пчеларство, животновъдство, производство на билки и плодове и отглеждане на зеленчуци. Четирима собственици на стари къщи са получили техническа помощ по 5 000 евро за изготвянето на план, с който да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони и да направят къщи за гости. Според Франк Зандеринк Източните Родопи предлагат прекрасни условия за развитие на екотуризъм - девствена природа и невероятно биоразнообразие, богато културно наследство и запазени традиции. Разработвайки "новото тракийско злато", екипът на проекта се стреми да създаде уникален екологичен продукт, продаваем както в България, така и в чужбина.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg