EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Холандия:България готова за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандия:България готова за Шенген

mail12:24 | 13.02.2013прегледи 517 коментарикоментари 0


България е готова и е време за допускане на страната в Шенген. Това каза министърът по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието на Холандия Фред Теевенс след среща с министър Цветан Цветанов в Хага, съобщи пресцентърът на МВР.
Важна част от програмата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на работното му посещение в Хага беше срещата с министъра по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието Фред Теевен.
Двамата обсъдиха сътрудничеството в областта на вътрешните работи между България и Холандия и подчертаха, че работата между службите на двете страни е на изключително високо ниво. Укрепено е и доверието между правоохранителните органи на двете страни на всички нива – оперативно, в областта на разследването и на ниво координация.
Двамата министри разговаряха по теми, свързани с противодействието на наркотрафика и на трафика на хора, където двете страни си сътрудничат отлично. Посочени бяха примери от успешни операции по задържане на големи количества наркотици. Министър Цветанов представи проведената в България инициатива, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, при която студенти от три български университета се запознаха с конкретен оперативен случай на трафик на жена и рисковете, които този вид престъпление крие.
Основен акцент в срещата на Цветанов и Теевен беше поставен върху темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Българският министър увери домакините си, че страната ни спазва стриктно необходимите условия и стандарти. „Независимо от ситуацията и въпреки икономическата криза, България продължава да засилва сигурността на външните граници, като прилага най-добри практики за контрол и наблюдение", каза министър Цветанов. Той допълни, че е създадено отлично взаимодействие между българските и турските гранични власти с оглед недопускане на нелегални имигранти на територията на ЕС.
Цветан Цветанов запозна холандския министър с хода на изпълнението на препоръките в Механизма за сътрудничество и оценка и с направения сериозен напредък в областта на законодателството.
В контекста на водения разговор министър Теевен подчерта, че на България може да се гледа като на надежден и уважаван партньор в региона.
В интервю за българска медия, след срещата си с вътрешния министър Цветан Цветанов Фред Теевен заяви, че има убеждението, че страната ни е готова за членство в зоната за свободно движение на хора в Европейския съюз.
„Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова. Г-н Цветанов излъчва увереност, че България е готова и че е време за допускане в Шенген. Това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни, е консултации между останалите държави в Северозападна Европа. Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме”, каза холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието. Той коментира и двустранното сътрудничество:
„Моята оценка е, че сътрудничеството между полицейските и разследващите органи на България и Холандия е изключително интензивно. То се задълбочава и достига до много дълбоки равнища в съвместната работа. Ние дори имаме съвместни разследващи екипи, които заедно работят по конкретни случаи, предимно в борбата с трафика на хора и наркотици. Също така изключително интензивно обменяме полицейска и оперативна информация. Всичко това може да бъде пример и за други държави в Европа, защото днес престъпността не познава граници и срещу нея трябват общи усилия”.
В рамките на посещението си в Хага министър Цветан Цветанов проведе среща и със съветниците на премиера Марк Рюте по европейските въпроси и с ръководни служители от Министерството на външните работи на Холандия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161