EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хлебарите искат скрито картелиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хлебарите искат скрито картелиране

mail18:24 | 29.09.2009прегледи 438 коментарикоментари 0


Предложението на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България за въвеждането на минимална защитна цена на хляба нарушава законите на страната и следва отговорните органи да се заемат с изясняването на случая. Това е записано в позиция на Института за пазарна икономика.
Позицията е във връзка с искането на федерацията и е адресирана до ръководствата на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на финансите и до Върховния административен съд.В края на миналата седмица федерацията поиска да бъде въведена минимална защитна цена на хляба - 80-90 стотинки за 700 грама.
В позицията на института се отбелязва, че в Закона за защита на конкуренцията е посочено, че са забранени всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.
Забраната се отнася до пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия. Действията на федерацията целят оказване на влияние пряко или косвено на цената на хляба, посочват от Института за пазарна икономика.
В позицията се посочва, че федерацията е била санкционирана от КЗК за картелиране през юли 2008 г., а през юли 2009 г. Върховният административен съд е отменил наказанието. Ние не знаем дали това е законосъобразно, но определено е погрешно, пише в позицията.
Нормално е хлебопроизводителите сами да решават какво количество да произведат и на каква цена да продават стоката си, а потребителите сами да решават кое им харесва и на каква цена, посочват от института.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905