EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хиляди дължат големи суми на „Софийска вода”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хиляди дължат големи суми на „Софийска вода”

mail09:40 | 06.12.2010прегледи 596 коментарикоментари 0


Средно по 350 лева неплатени сметки за вода имат близо 150 000 длъжници на "Софийска вода", сочи статистиката, направена от дружеството, съобщиха от компанията. Общата сума на засечената, фактурирана и неплатена вода от домашните абонати е точно толкова, колкото влага през тази година водоснабдителното дружество в изграждането на водопроводи и канализация - 52 милиона лева.
Към нередовните платци се прилагат всички законовопозволени методи за събиране на задълженията - напомняне чрез обаждане, писма, посещения по домовете с цел напомняне, че клиентът има неплатени суми за вода. Дружеството работи с две специализирани фирми за събиране на вземания, както и дава длъжниците си на съд. Според последните данни през тази година 1 000 клиенти на "Софийска вода" са дадени на съд заради неплатени сметки.
И българите наред с ромите са сред тези, които ползват вода без да плащат, сочат данни на дружеството.
Един от красноречивите случаи е местността "Цонкина махала" край софийското село Бистрица, която според "Софийска вода" вече се е оформила като "добър" терен за бъдещо строителство. Къщите там се захранват от незаконен водопровод, който минава през селскостопанския двор на Бистрица. Там в момента има 20 къщи, които нито имат водомери, нито пък плащат вода. В същото време след авария на водопровода са "загряли" телефоните на "Софийска вода", защото проблемът не е отстранен.
Монтиран миналия месец водомер преди зоната на незаконното ползване е показал, че само за първата седмица използваното общо количество вода е 100 кубически метра, информират от "Софийска вода".
В пъти повече е ползваната вода на месец в друг неотчитан район на София - ромската махала на кв. "Филиповци". Докато в останалата част от квартала ползваната вода месечно не е повече от 30 000 кубически метра, в ромската част тя е 95 000 кубически метра. Контролен водомер за целия квартал е монтиран през март 2009 година. Само за ромската махала водомер е имало от юли 2008 до септември 2009 година, но от дружеството признават, че данните от него няма как да са представителни, тъй като той е бил подложен на постоянна манипулация от живеещите там.
Едва след монтирането на втория общ водомер за целия квартал, може да се търсят обективни данни за потреблението съобразно двата водомера. През март тази година "Софийска вода" е опитала да редуцира подаваното водно количество към ромската махала чрез монтирането на бленда, която механично да ограничава пропускливостта на водопровода, но след заплахи за блокада на Околовръстния път от страна на живеещите, са се отказали.
Също през март е поставен и редуктор за налягането за цялата зона на квартала, но поради голямата консумация и оплакванията на живеещите там, уредът не работи в проектните си параметри и ефектът от него е несъществен.
Въпреки желанието на водоснабдителното дружество да открие партиди и да започне да фактурира ползваната вода, това не се случва. От една страна заради социалния характер на въпроса, от друга заради неуредения статут на живеещите там - липсата на урегулирани имоти.
Дълговете на фирмите към "Софийска вода" са седем пъти по-малко от тези на битовите абонати. Причината е в това, че за търговските клиенти на дружеството се предвижда и прекъсване на водата, ако дължат пари, а за последната седмица 100 такива фирми са влезли в процедура по прекратяване на водоподаването.
От седемте милиона лева дългове, най-голям е този на "Врана" ЕАД. Стопанството е спряло да плаща водата си още през март миналата година и вече дължи над половин милион лева.
Голяма част от задълженията към "Софийска вода" са и от блокове, които са изцяло или частично общински и в тях са настанени наематели. Общата сума, натрупана в 13 от общо 15 такива блокове, е 1 617 097 лева, като основният проблем е, че фактурираните водни количества в повечето случаи са на сградата.
Сред "рекордьорите" при длъжниците се подреждат и общежитие "Иван Шонев" в кв. "Ботунец" с неплатени 70 395 лева за вода, както и живеещите във фургоните за временно настаняване в кв. "Република" (при бул. "Европа") с 58 096 лева неплатени сметки за вода. Засичаните водни количества там са също на сградата или на цялото селище поради липсата на индивидуални лица със законни права на собственици.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg