EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хизбула: Израел да не краде газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хизбула: Израел да не краде газ

mail14:30 | 27.07.2011прегледи 758 коментарикоментари 0


Лидерът на ливанската шиитска ислямистка организация Хизбула, шейх Хасан Насралла, предупреди Израел да не се опитва да напада ливанските инсталации за добив на газ и петрол в Средиземно море, предаде Асошиейтед прес.
Ливан и Израел, които са в състояние на война и не поддържат дипломатически отношения, са в конфликт и за морската граница между тях и за правото на експлоатация на огромните залежи от природен газ и петрол под дъното на Средиземно море. В реч вчера по случай 5-ата годишнина от войната с Израел през лятото на 2006 г., Насралла призова ливанското правителство да ратифицира закон, който вече бе одобрен от парламента и който дава възможност да се пристъпи към проучвания и
експлоатация на залежите. Лидерът на Хизбула обяви, че Ливан може да осигури защитата на своите инсталации в Средиземно море. "Ако някой нанесе щети на нашите инсталации, ние ще нанесем щети на неговите", заплаши Насралла. "Предупреждаваме Израел да не се доближава до зоната на залежите и да не краде от ресурсите на Ливан", подчерта той. Миналата седмица специалният пратеник на САЩ за Близкия изток Майкъл Уилямс призова Ливан и Израел да пристъпят към експлоатация на залежите от петрол и природен газ, като избягват да дават концесии в зоната, която двете страни си оспорват. Хизбула, която доминира ливанската политика заради огромния си военен потенциал, неведнъж е заплашвала, че ще използва сила, за да защити ливанските природни богатства. От своя страна израелският министър на националната инфраструктура Узи Ландау също е предупреждавал, че Израел ще използва сила, за да защити своите газови полета, посочва Асошиейтед прес. През последните две години Израел откри залежи, в които се съдържат около 24 трилиона кубични метра природен газ. Смята се, че тези залежи биха осигурили енергийната независимост на страната за десетки години напред. Претенции към тези находища предявява и Ливан. Насралла настоява, че те са "златна възможност" за Ливан да гарантира обслужването на огромния си външен дълг и да възстанови икономиката си. Уреждането на спора за морската граница между двете страни се затруднява от факта, че двете страни не поддържат дипломатически отношения и всички контакти на тази тема минават през ООН.

 


Тагове: газ, Израел, Ливан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg