EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хижите, търсени за празниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хижите, търсени за празниците

mail11:15 | 07.12.2022прегледи 464 коментарикоментари 0


Повече от 200 хижи в планините на България очакват да посрещнат туристи за Коледа и Нова година. И тази година посрещането на празниците там ще бъде най-изгодно за притиснатия от енергийни разходи българин, който ще може да ги отбележи икономично и на топло, защото хижите, които ще работят по празниците, са заредени с дърва. 

Между 60 и 100 лева на вечер ще струва нощувката с празнична вечеря според категорията на хижата

Между 60 и 100 лева на вечер ще струва нощувката с празнична вечеря според категорията на хижата, каза в интервю за БТА председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев. Ако пък поискаме да разнообразим празничните дни с разходка в планината и сме група от 5-7 човека, можем да се възползваме от услугите на планински водач, за което групата ще трябва да плати между 120 и 150 лева за еднодневен излет, при по-големи групи цените се договорят според сложността на избрания маршрут, броя хора и други. 

Разходката с експерт в планината не само ще ни помогне да стигнем до места, до които сами едва ли бихме открили, но по пътя ще научим от аниматорите и интересни неща за природните, културните, религиозните забележителност, попадащи в трасето на маршрута ни.

Спрямо миналата година празничните пакети са поскъпнали, но доста под ръста на инфлацията

Спрямо миналата година празничните пакети са поскъпнали, но доста под ръста на инфлацията, посочи председателят на БТС. За съжаление условията ни в момента не са много добри и това ни кара да бъдем по-конкурентоспособни и да търсим по-ниската цена, допълни той. Проблемите с обновяването на хижите се дължат и на факта, че все още се бави лицензирането на БТС като национално представена организация, което пък би й позволило да кандидатства по различни програми, за да подобри условията за настаняване. Пречка за издаването му е единствено забавянето от страна Министерството на спорта да отпише стари задължения с изтекла давност от преди 12-15 години, за което има влязло в сила съдебно решение в полза на БТС. В момента се водят интензивни разговори с Министерството и се надявам в най-скоро време този проблем да бъде разрешен, каза Венев.

Хижите не са олинклузив или спа курорт, а различно преживяване

Хижите не са олинклузив или спа курорт, напомни председателят на БТС. Хижите са за хората, които търсят различно преживяване – близко до природата, ще ги заведем до места, които няма как сами да посетят, ще им покажем как се живее във високите части на планината и те ще получат различна емоционална зареденост, която не може да им бъде предложена в градовете и хотелите, допълни Венев. Няма да ви пее певица, а сами ще трябва да си направите програмата, изненадите, викторините, а от нас е подготовката, за да може това да се случи, описа председателят на БТС зимния празник в планината.

По неокончателни данни голяма част от хижите на Витоша вече са почти сто процента заети

По неокончателни данни голяма част от хижите на Витоша вече са почти сто процента заети, все още има свободни места в хижа "Христо Смирненски" в Рила, където тридневен пакет се продава за 350 лв, каза Венев. Хижите по високата част на планините, които са трудно достъпни, по-скоро няма да работят по празниците заради проблеми с водоснабдяването, електрификацията, а фотоволтаичните системи са сравнително слаби и няма как да посрещнат голям наплив от туристи, особено по Нова година, когато не е ясно и колко слънце ще има, коментира Венев. 

Основно туристите се очакват в хижите в по-ниските части на планините. Освен това вече са направени и резервации за фирмени тържества преди Коледа и Нова година. Имаме готовност да посрещнем всички желаещи, да им предложим пакети за следобедни тържества с преход в планината, както и нощувка с празнична вечеря и закуска на следващия ден, каза председателят на БТС.

Българският туристически съюз засега не води статистика колко чужденци са избрали да посрещнат новогодишните празници в хижите в България. Има обаче изключителен интерес от чужденци, които живеят в България и имат собственост в страната, допълни Венев.

БТС е собственик на между 60 и 70 хижи и стопанисва около 150 обекта, предадени от държавата, които организацията е предоставила на туристическите дружествата, членуващи в БТС, за провеждане на спортно-туристическа дейност и мероприятия. Преобладаващата част от хижите са категория "два еделвайса" и само няколко са от най-високата категория - "три еделвайса", каквато е специфичната категоризация само за този вид туристически обекти.

/ЦМ/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg