EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хижите готови за зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хижите готови за зимата

mail13:07 | 18.10.2022прегледи 500 коментарикоментари 0


Сдружение "Български туристически съюз" (БТС) полага редовни усилия за своевременно получаване на разрешение за добив и закупуване на дърва за огрев за туристическите обекти от системата на БТС преди настъпване на зимния период, съобщиха от БТС.

Организацията подпомага хижарите сами по места да имат възможност за добив и доставка на падналата дървесина при облекчени финансови условия.

В отговор на настояване от страна на БТС бяха получени писма за потвърждение от регионалните държавни предприятия и горски стопанства, към които следва да бъдат отправени заявките, посочват от организацията. 

Изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров коментира за БТА, че повече от десет горски стопанства бързо са откликнали на писмата, като цената на кубик добита дървесина според вида и начина на събирането й варира от малко над 50 лева до 105 лева. 

Средното потребление на една хижа на дърва за огрев може да достигне до около 150 кубика, каза Лазаров. Той посочи, че отоплителният сезон на места по хижите може да продължи и до май-юни, като напомни, че през юни на хижа "Грънчар" падна лавина. Надявам се, че туристите няма да стоят на студено и навреме всички хижари ще се справят със зареждането на дърва, допълни Лазаров и изтъкна, че досега никога не е имало пречки от горските стопанства хижите да зареждат дърва, сега само документацията е по-усложнена.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161