EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Харманли - развръзката?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Харманли - развръзката?

mail07:00 | 26.11.2016прегледи 2372 коментарикоментари 0


До месец-два лагерът в Харманли ще бъде закрит във варианта, в който съществува сега, съобщи 24 часа. Ангажиментът за това е поел премиерът в оставка Бойко Борисов при преговори с контактна група от протестиращите в Харманли. Лагерът в Харманли щял да бъде от семеен тип и от него щели да бъдат настанявани семейства с деца, бежанци от войната в Сирия. Той ще има до 200 обитатели. Останалите обитатели на лагери ще бъдат разпръснати по други лагери по границата - бившите застави. Очаква се всеки момент премиерът да говори пред жителите на Харманли.

Във Фейсбук Борисов написа:

Днес отново посетих бежанския лагер в Харманли след снощи и влязох вътре, за да се срещна с мигрантите. Разговарях със сирийци, които изразиха своите благодарности и посочиха, че българските власти се държат много добре с тях, осигуряват храна, вода и дрехи. Те ме информираха, че снощи други обитатели на лагера от афганистански произход са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици. Последвали са спречквания между афганистанци и сирийци, като последните са останали по стаите си. С ръководствата на службите ще продължаваме да следим много внимателно ситуацията. Както вече информирах, голяма част от инициаторите са вече задържани и ще бъдат преместени в комплекси от затворен тип. А първият самолет за Афганистан, с който ще върнем подстрекателите на бунта от афганистански произход и други техни съграждани, ще отлети през декември.

Междувременно, Районна прокуратура-Харманли повдига обвинение на 18 лица – чужди граждани за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост – престъпления по чл. 325 ал. 2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
На 24 ноември 2016 г. в Регистрационно-приемателния център в гр. Харманли са възникнали безредици, грубо нарушаващи обществения ред, при които са пострадали 24 служители на МВР, повредено и унищожено е било имущество на Държавната агенция на бежанците. Незабавно е започнало разследване, което се ръководи от районния прокурор на гр. Харманли – Маргарит Стоилов. Извършени са огледи и разпити на свидетели.
Обвинените лица са разпознати от свидетели очевидци.
С постановление на наблюдаващия прокурор осемнадесетте обвиняеми ще бъдат задържани за срок до 72 часа. До момента е установено, че те са участвали в безредиците като са унищожавали вещи, хвърляли камъни, удряли полицейски служители и извършвали и други непристойни действия.
Днес, 25.11.2016 г. Районна прокуратура гр. Харманли е образувала досъдебно производство срещу полицейски служители за причиняване на телесни повреди на двама чужди граждани -престъпление по чл. 131 от НК. Разследването се провежда от следователи от Следствения отдел на Окръжна прокуратура – Хасково.
Установява се самоличността на служителите на МРВ, причинили телесните повреди на двете лица.
По двете разследвания продължават активните процесуално следствени действия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888