EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хаосът в Близкия изток удря световния ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хаосът в Близкия изток удря световния ръст

mail13:20 | 02.02.2011прегледи 469 коментарикоментари 0


Безредиците в Египет, Тунис и други страни от региона могат да предизвикат още по-голямо поскъпване на петрола и в резултат на това да забавят икономическия растеж на Съединените щати, предупреждава в. WSJ, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Икономиката на САЩ е в състояние да издържи удара от повишаването на цените на петрола, настъпило миналата седмица, но тя може да се препъне, ако продължаващият хаос в Близкия изток тласне цените на петрола още по-нагоре", посочва изданието.Цените на основния сорт американски петрол скочиха с около 6,5 долара от миналия четвъртък и в понеделник достигнаха 92 долара за барел - най-високата стойност от октомври 2008 година.Ако цените се задържат на това равнище това най-вероятно ще започне да пречи на икономиката, ограничавайки разходите на американските домакинства, подкопавайки доверието на потребителите и намалявайки приходите на компаниите, предупреждава WSJ. Финансовият всекидневник цитира икономисти, според които при такива цени икономиката ще продължи да нараства с устойчиви темпове, но недостатъчно, за да намали чувствително равнището на безработицата.
"Ако цените на петрола нараснат с още 10,70 долара за барел, то съответстващото покачване на цената на бензина с 25 цента за галон (3,8 литра) ще доведе до спад на промишленото производство в САЩ с 0,4 на сто през първата година и загубата на 270 000 работни места", изтъква всекидневникът, позовавайки се на прогноза на изследователската компания IHS Global Insight.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg