EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хан Богров – първа фаза приключена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хан Богров – първа фаза приключена

mail06:30 | 30.01.2014прегледи 1112 коментарикоментари 0


Два са знаковите проекта, с които България показа, че заслужава доверието на Европейската комисия. Първият очаквано е софийското метро. Проектът, който ЕК дава за пример за успешно и прозрачно усвояване на европейски програми. Вторият проект е инсталацията за отпадъците на София. От 2008 г. досега няколко премиерски и кметски екипа работиха по него и днес резултатите се виждат, каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при представянето на инсталациите за биологично третиране, с която на практика се завършва първата фаза на проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община. `Благодаря на нашите партньори от Европейската комисия, които ни повярваха и финансират безвъзмездно 85% от инсталацията за отпадъците на София, каза още кметът Фандъкова. Столичният кмет благодари на Европейската инвестиционна банка, правителството на Бойко Борисов, екипите на Нона Караджова и Томислав Дончев и екипа на министър Искра Михайлова.Предстои ни успешно да приключим втората фаза. В края на 2013 г. подписах договора за изграждане на инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците. Затова получих съдействието на министър Михайлова и вярвам, че добрата координация и работа ще продължи.
Уверена съм, че всеки от нас, знае че завода за отпадъци е успех на първо място за хората, за града ни и екологията. И на второ място, е успех за страната ни, която показа, че може да печели и управлява успешно едни от най-големите европейски проекти, каза още кметът Фандъкова.
На откриването присъстваха министър Искра Михайлова, Бойко Борисов, Нона Караджова, Томислав Дончев, областния управител Росен Малинов , депутати и общински съветници.
Инсталацията за биологично третиране на площадка “Хан Богров” е част от проект № DIR 592113-1-9 „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство, беше сключен на 05.06.2012г. с Обединение “Егерсман & Ко” на обща стойност над 46 млн. лв. Общата стойност на инсталацията, след завършване строителството е около 42 млн. лв. с ДДС.
Инсталацията за биологично третиране е предвидена да приема и обработва разделно събрани биоотпадъци от територията на Столична община. Съоръжението функционира като две отделни технологични линии за :
- зелени отпадъци с капацитет до 24 000 т/год. и
- биоотпадъци от домакинствата и търговските обекти в гр. София с капацитет до 20 000 т/год
Проектът е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, както и с изискванията на Наредбата за третиране на биоотпадъците и Наредбата за разделното събиране на биоотпадъците на МОСВ. При достигане на максималния си капацитет през 2022 г. инсталацията ще произвежда около 13 000 тона компост, над 600 мегаватчаса/годишно електроенергия и около 30 тона амониев сулфат годишно. В зависимост от търсенето на пазара, продажбата на тези продукти ще компенсира част от разходите за поддръжка на инсталацията.
Съоръжението е единствено по рода си в България и след въвеждането му в експлоатация от началото на 2014г. Столична община разполага с необходимия капацитет да оползотворява биоотпадъците на града по един модерен и екологосъобразен начин. Това ще доведе до конкретни ползи за населението на града, а именно:
- Намаляване на количеството депонирани биоразградими отпадъци чрез тяхното рециклиране и оползотворяване в земеделието и производство на енергия;
- Изпълнение на целите, заложени в директивите на Европейския съюз и Закона за управление на отпадъците;
- Развитие на дейностите по управление на отпадъците като нова „зелена” индустрия в полза на обществото;
- Разкриване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на машинно инженерство, биотехнологии и микробиология.

Източник и снимки: Столична община


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg