EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хакерска атака засегна 143 млн. американци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хакерска атака засегна 143 млн. американци

mail07:35 | 09.09.2017прегледи 10704 коментарикоментари 0


Американската кредитна фирма Екуифакс (Equifax) обяви, че е станала жертва на тежка кибератака, която може да е засегнала 143 милиона американски клиенти, което е почти половината от населението на САЩ, предаде Франс прес.
    Екуифакс е открила проблема на 29 юли и "незабавно е реагирала" като е поискала разследване от фирма за компютърна сигурност за оценка на щетите, съобщи компанията в изявление.
    По ирония на съдбата Екуифакс е специализирана именно в защитата и анализа на лични и финансови данни на клиенти, които искат кредит от банка или кредитна организация в цял свят. В сайта си Екуифакс обещава да защити клиентите си от кражбата на самоличност.
    "Хакерите са се възползвали от пролука в защитата на американски сайт, за да получат достъп до някои досиета между средата на май и юли. Инцидентът е засегнал потенциално около 143 милиона клиенти в САЩ", уточни Екуифакс.
    Според компанията хакерите са се сдобили с имена, адреси, рождени дати, номера на социални осигуровки и в някои случаи с номера на шофьорски книжки, все данни, които могат да се използват за кражба на самоличност.
    Освен това са били откраднати номерата на кредитните карти на 209 000 американски клиенти, както и поверителни документи за кредитите на 182 000 души.
    В по-малка степен са засегнати и клиенти на Екуифакс в Канада и Великобритания.
    Шефът на Екуифакс Ричард Смит поднесе извинения на клиентите и увери, че фирмата извършва преглед на цялата си компютърна сигурност. Компанията обеща безплатна помощ на клиентите си при кражба на самоличността им.
    Екуифакс е със седалище в Атланта, щата Джорджия. Фирмата анализира данните на над 820 милиона физически и над 91 милиона юридически лица в цял свят, се казва в сайта й. Тя работи в 24 страни и в нея работят около 9900 души.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140