EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФФ подпомага стартъпи с 36 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФФ подпомага стартъпи с 36 млн.лв.

mail12:56 | 10.06.2020прегледи 438 коментарикоментари 0


Фондът на фондовете подписа договор с избрания финансов посредник за изпълнение на Фонд за ускоряване и начално финансиране II (ФУНФ II) със средства по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съобщават от институцията.

Фондът на фондовете и „Витоша Венчър Партнърс“ ще осигурят финансиране от 30 хил. до 2 млн. лв. за повече от 100 нови стартъпи в България:

Базиран в София международен екип на "Витоша Венчър Партнърс" ООД ще управлява фонд от 38 млн. лв., от които 35,6 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете, а останалите ще представляват частно съфинансиране.

Наред с финансирането чрез дялови и квази-дялови инвестиции “Витоша Венчър Партнърс” ще предоставя менторска и стратегическа подкрепа на компаниите и ще използва разработените от екипа международни мрежи за бизнес развитие и привличане на допълнителен частен капитал.

Около половината от подкрепените компании ще участват в акселераторска програма, а останалите си инвестиции екипът ще осъществи в стартъпи в по-напреднала фаза на развитие.

Очаква се посредникът да реализира първите си инвестиции на пазара през лятото на тази година.

С подписването на договора с "Витоша Венчър Партнърс" Фондът на фондовете завършва създаването на мрежа фондове за ускоряване и начално финансиране, която ще допринесе значително за осигуряването на конкурентоспособни канали за развитие на иновативни компании в България в следващите години, изтъкват от Фонда.

Другите фондове от нея, които реализират инвестиции са "Ню вижън 3" и "Иновейшън Акселерейтър България" (които смениха името на фонд мениджъра си на "Иновейшън Кепитъл").

Заедно с "Морнингсайд хил" (Фондът за рисков капитал) на пазара вече активно работят четири фонда за дялово и квазидялово финансиране.

Те ще подкрепят близо 400 малки и средни предприятия с общ ресурс от 190 млн. лева, като от тях публичните средства, предоставени от Фонда, възлизат на 148 млн. лева, а останалите 42 млн. лева са допълнителен частен капитал, привлечен от посредниците.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014