EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Фронтекс разполага сили за бързо реагиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фронтекс разполага сили за бързо реагиране

mail13:10 | 15.12.2015прегледи 1718 коментарикоментари 0


Европейската агенция Фронтекс, която отговаря за защитата на външните граници на ЕС, заяви, че е приела молбата на Гърция да разположи в Егейско море силите за бързо реагиране. Това са силите РAБИТ, а целта е да се справи с притока на мигранти. „Разполагането на службите за бърза гранична намеса ще увеличи броя на патрулите в морето, както и сухопътните патрули, което означава, че повече мигранти ще бъдат идентифицирани и регистрирани по съответния ред при пристигането на гръцките острови”, заяви ръководителят на Фронтекс Фабрис Леджери. Активирането на механизма за бърза гранична намеса ще замени операцията „Посейдон”. Но ще бъде в същата оперативна зона. В момента Фронтекс има 16 кораба в Егейско море.
Агенцията за граничен контрол вече е използвала веднъж операцията на RABIT, пак в Гърция, но през октомври 2010 г. Това стана в района на река Марица на границата между Гърция и Турция.
Брюксел вече използва чрез Фронтекс силата си в няколко военноморски операции: "Тритон" в Италия, "Посейдон" в Гърция. Те трябваше да спасяват нелегалните мигранти по море. Комисията се ангажира да детайлизира до края на годината предложението си за "истински европейски корпус за опазване на границите и брегова охрана".
Във вторник ЕК ще представи пакет от мерки за справяне с бежанската вълна. Една от тях е обособяването на европейска гранична полиция, както и за промени в шенгенското законодателство. Предвижда се комисията да предложи обособяването на отряди за бързо реагиране с общо 2000 гранични полицаи, които да бъдат разполагани по външните граници на ЕС при необходимост. Комисията възнамерява също да внесе необходимите правни промени, за да бъде приложено решението всички, влизащи в ЕС, да бъдат проверявани в базите данни за издирвани престъпници. В сряда ЕП ще разгледа въпроса за задържането и използването на насилие спрямо мигрантите, търсещи убежище в ЕС.

Европа е изправена пред най-голямата миграционна криза след Втората световна война. Потокът на мигранти от Близкия изток заля Европа. Над 710 хиляди допълнителни имигранти са вече в ЕС, влезли между 1 януари и 30 септември, според последните данни от Фронтекс.
Броят на мигрантите, които пристигат в Гърция, е спаднал значително през ноември, съобщи европейската гранична служба „Фронтекс”. По-малко от 100 000 души са отчетени от агенцията. Броят не надвишава половината от притока през октомври, който беше над 200 000 души, припомня Ройтерс. От „Фронтекс” уточняват, че данните за миналия месец все още не са пълни, но е видно влиянието на влошаващите се атмосферни условия. Прекалено рано е, за да се отчете влиянието на новите спогодби между ЕС и Турция, допълниха от агенцията. В края на миналия месец Анкара се задължи да ограничи преминаването на бежанците на нейна територия към Европа в замяна на финансова помощ от над 3 млрд. евро. През последната седмица на ноември в Гърция са влезли малко над 5000 мигранти.

Източник:Ройтерс, БГНЕС, БТА, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4296