EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френският грюер само с... дупки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френският грюер само с... дупки

mail09:30 | 01.01.2013прегледи 493 коментарикоментари 0


Франция си запазва, наред с Швейцария, правото да произвежда прочутото сирене грюер, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. ЕК разреши на френските сиренари да произвеждат продукта, но при едно условие: френският грюер трябва да бъде с дупки.
Дълги години Франция и Швейцария спазваха "сиренен неутралитет" - двете страни произвеждаха грюер по собствени, леко отличаващи се, рецепти и под собствени марки. През 2007 година обаче френските власти решиха да получат сертификат за качество на "своя грюер" на равнище ЕС, заплашвайки да лишат швейцарските производители от изключителния им статут. Все пак, самото име на сиренето идва от едноименния окръг в швейцарския кантон Фрибур, отбелязва ИТАР-ТАСС. Отвъд Алпите опитът на Париж бе оценен като открит призив към "гастрономическа война". В Берн не пропускат да припомнят, че точно швейцарският грюер е бил едно от задължителните блюда на обедната маса на самия Луи Четиринайсети. През 2010 г. Франция загуби и не успя да получи европейски сертификат. Швейцарските конкуренти пък като цяло поставиха под съмнение възможността Франция да запази дори предишния, регионален, сертификат.

ЕК обаче е намерила компромисно решение. Френските производители могат да продължат да продават сирене под названието "грюер", но само ако то има дупки "с размер минимум на грахче и максимум на череша". На опаковката пък трябва задължително да бъде написана с големи букви страната на произход: "от Франция". За да не се объркват потребителите в бъдеще ще бъде строго забранено да се използва историческият герб на Савоя (френска област, която граничи с Швейцария), който силно напомня швейцарския флаг.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg