EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски сенатори искат рейтингова агенция на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски сенатори искат рейтингова агенция на ЕС

mail14:30 | 20.06.2012прегледи 327 коментарикоментари 0


Горната камара на френския парламент, Сенатът, предложи да се създаде в Европейския съюз единна рейтингова агенция от световен мащаб, предаде ИТАР-ТАСС. В разпространения днес доклад се посочва, че инициативата на парламентаристите е предизвикана от "нееднократни грешки" на действащите рейтингови агенции през последните 5 години при прогнозите за фалита на компании и последиците от икономическите катаклизми в света. Сенаторите подчертават, че между трите водещи световни рейтингови агенции - Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's),Мудис (Moody's) и Фич (Fitch) - се води "изтощителна конкурентна борба".
Отчитайки мястото, което заемат тези институти в световната финансова система, крайно желателно е да се появи голяма европейска рейтингова организация, се казва в доклада от 200 страници на специална комисия по финансовото оценяване. Според сенаторите е недопустимо да не се чува собственият глас на най-голямата световна икономика - Европейския съюз. По такъв начин европейските държатели на ценни книжа ще се оценяват по същите принципи, по които работят те самите, като се избягват аспектите от дейността, характерни за англосаксонските организации.
Сенаторите отхвърлят създаването на държавна европейска рейтингова агенция, която би предизвикала недоверието на чуждестранните инвеститори и може да не получи одобрението на американските финансови власти. Затова те предлагат учредяването на частна рейтингова организация с нестопанска цел, като оценяват проекта на 300 милиона евро, от които потенциални инвеститори вече са съгласни да отпуснат 130 милиона евро. Тази компания ще се заеме с оценката на рейтинга на компании и
страни при отчитане на критерии като равнище на социалната консолидация, показател за заетостта на населението, процент на образованост на гражданите, иновации в производството.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg