EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция:Продажбите на е-мобили изпреварват бензиновите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция:Продажбите на е-мобили изпреварват бензиновите

mail08:45 | 06.04.2022прегледи 876 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на годината продажбите на нови електрически превозни средства във Франция изпревариха бензиновите модели, съобщи Ройтерс. Това се случва за пръв път в страната и е крайъгълен камък за ниско емисионния транспорт на фона на високите цени на горивата и отпусканите държавни субсидии за закупуване на електрифицирани модели.

Като цяло продажбите на нови автомобили във Франция намаляха през първото тримесечие на годината и записаха десети пореден месец на спад през март, с понижение от почти 20 процента, докато автомобилната индустрия се бори с проблемите от нарушенията във веригите за доставки, включително глобалния недостиг на полупроводници.

Продажбите на електрически и хибридни модели представляват близо 40 процента от общите продажби на нови автомобили в сравнение с 38,3 процента на конвенционалните бензинови модели, според данни на Автомобилна платформа (Plateforme automobile - PFA).

Поради несигурността около войната в Украйна и недостига на някои компоненти не е възможно да се даде прогноза за продажбите на нови френски автомобили през 2022 г., каза говорител на Автомобилната платформа.

Ако добавим пазарния дял на дизеловите модели, възлизащ на 16,5 процента за първото тримесечие на годината,  продадените нови автомобили с двигатели с вътрешно горене все още са мнозинство.

Въпреки това данните показват голяма промяна на автомобилния пазар, тъй като електрифицираните превозни средства само преди три години бяха нишов сегмент.

Електрифицираните модели станаха масови за много кратък период от време, насърчени както от субсидиите, така и от задаващите се забрани за модели на конвенционални горива и високите цени по бензиностанциите.

Най-продаваният електрически автомобил във Франция през март e моделът "Тесла Модел 3" (Tesla Model 3), следван от "Дачия Спринг" (Dacia Spring) на производителя "Рено" (Renault) и "Пежо 208" (Peugeot 208) на "Стелантис“ (Stellantis).

Продажбите на френски автомобили са намалели със 17,3 процента през първото тримесечие. През 2020 г. френският автомобилен пазар претърпя значителен спад поради пандемията на коронавирус, но през 2021 г. отчете леко възстановяване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159