EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: €100 млрд. за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: €100 млрд. за икономиката

mail07:01 | 04.09.2020прегледи 496 коментарикоментари 0


Френското правителство представи план на стойност €100 млрд. за справяне с икономическите последици от кризата с коронавируса за двегодишен период, предаде Ройтерс. Предвиждат се държавни инвестиции, субсидии и данъчни облекчения.

  • €35 млрд. - за повишаване на конкурентоспособността на втората по големина икономика в еврозоната
  • €30 млрд. - за инвестиции в щадяща околната среда енергия
  • €25 млрд. - за подкрепа на работните места

Френският премиер Жан Кастекс каза, че се надява възстановителният план да създаде 160 000 работни места до 2021 година.

Планът е на стойност 4% от БВП на страната, като така Франция вкарва в икономиката си повече пари от която и да е друга европейска икономика като процент от БВП, уточни друг официален представител.

Правителството на президента Еманюел Макрон разчита планът да върне икономиката към равнищата от преди кризата до 2022 година след предвижданата за тази година най-тежка следвоенна рецесия. Министерството на финансите прогнозира свиване на икономиката с 11%.

Планът също така цели да върне отново в релси усилията на Макрон в подкрепа на бизнеса, като вече са дадени сигнали за намаляване на бизнес данъците на обща стойност €10 млрд. годишно и вкарване на свежи държавни средства, за да се даде тласък на френската промишленост, строителство и транспорт.

Транспортният сектор ще получи €11 млрд., като €4,7 млрд. са за железниците. Ремонти за повишаване на енергийната ефективност ще бъдат подкрепени с €4 млрд. за държавни сгради и €2 млрд. за жилища.

Водородният сектор, който е възприеман като ключов за отказа от изкопаеми горива, получава €2 млрд. за период от две години.

€1 млрд. ще бъдат предоставени като пряка помощ за промишлени проекти, включително €600 млн. за връщане на фирми от чужбина във Франция.

Около €80 млрд. от общите разходи по плана ще "натежат" пряко на държавния дефицит, а европейски субсидии компенсират €40 млрд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg