EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция финансира държавната ел. компания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция финансира държавната ел. компания

mail13:08 | 21.02.2022прегледи 571 коментарикоментари 0


Френската държава ще инжектира около €2,1 млрд. ($2,39 млрд.) в EDF, за да облекчи финансовите затруднения на държавната електрическа компанията. Това предаде агенция Ройтерс, цитирайки съобщение на концерна.

Енергийният гигант изпитва затруднения, свързани със спирането на ядрени реактори, както и с правителствената мярка за предоставяне на електроенергия на фирмите под пазарните й цени.  

Държавната помощ ще се извърши чрез издаване на емисия акции, с която се цели да бъдат събрани €2,5 млрд. за "запушване на дупки" в търговския баланс на компанията, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер, цитиран от EDF. 

Дружество предвижда, че комбинираният ефект от продажбата на енергия под пазарните й цени и спирането на ядрени мощности вероятно ще "изтрие" около €19 млрд. от прогнозираните печалби за 2022 година. 

"С участието си в издаването на емисията акции държавата изпраща сигнал до инвеститорите:  "можете да имате доверие в EDF", заяви Льо Мер пред френската радиостанция RTL, предаде  Ройтерс.  

Технически проблеми в атомните централи, които генерират по-голямата част от електроенергията, доставяна от EDF, ще принудят компанията да спре голяма част от производствените мощности за проверки и поддръжка.

 БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg