EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция: Стоп на бежанците +"опорни точки"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Стоп на бежанците +"опорни точки"

mail08:20 | 26.11.2015прегледи 1929 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Европа повече не може да приема бежанци от Близкия изток и трябва да засили охраната по границите си, заяви френският премиер Манюел Валс. „Това не означава, че критикувам Германия. Германия направи своя избор, но трябва да осъзнава цялата отговорност“, каза Валс пред журналисти. По неговите думи Франция и Белгия трябва да прекратят приема на мигранти по обясними причини, предаде BBC. Френският премиер отбеляза, че Франция има намерение да спази задължението си да приеме максимум 30 000 бежанци за периода 2015-2016 г., само че изтъкна, че французите знаят, че някои от извършителите на терористичните атаки в Париж на 13 ноември са пристигнали в страната именно като мигранти. „Това повдига въпроса за възможностите на Европа за контрол на потока от бежанци и и за осъществяване на решенията за контрол на границите“, допълни Валс.

Европа трябва да установи лимит върху броя на бежанците, които ще приеме, заяви министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.След запълването на определена годишна квота от хора от Сирия и Ирак, които са "действително в нужда", достъпът на останалите трябва да бъде спрян, заяви германският министър пред австрийския вестник "Дер Щандард".Според него поставянето на "таван" върху броя на бежанците ще помогне за преодоляване на съпротивата на източноевропейците срещу квотното разпределение.
Изявлението на Де Мезиер, което на практика се припокрива с призивите на Бавария, идва само ден, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел се зарече да се придържа към политиката на отворени врати, отбелязва Ройтерс.

В контекста на случващото се в Западна Европа, у нас се проведе международна кръгла маса, посветена на бежанската криза в Европа, организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Германия предизвика имиграционната треска, е мнението на Огнян Минчев, Директор на Института за регионални и международни изследвания. По думите му германският канцлер Меркел първо е трябвало да поиска солидарност от ЕС и след това да кани бежанците, а не обратното. Не е етично в момента малка балканска страна като Македония да е принудена да поема целия миграционен натиск, без Германия да й окаже подкрепа, посочи Минчев. Според него проблемът се корени в отказа на европейските лидери години наред да изработят обща имиграционна политика. В момента всяка страна прилага свои правила. „Всеки дом има свои правила и възможности. Солидарност – да, но при предварително договорени правила”, обобщи Огнян Минчев и предупреди, че Европа е изчерпала капацитета си да приема мигранти – милиарди хора по света се нуждаят от по-добър живот, но това не означава, че всички могат да дойдат на Стария континент.

Според Алмут Мьолер, Директор на берлинския офис на ЕСВП, германците едва сега разбират какво се случва по света, изправени пред огромния брой желаещи да влязат в страната.

Бежанският поток може много бързо да бъде спрян, ако се приложи правилото за реадмисия, е мнението на Гералд Кнаус, Председател на Европейската инициатива за стабилност. Това може да се случи, ако Турция бъде призната като сигурна трета страна и Гърция започне да връща влезлите на нейна територия мигранти. Той твърди, че няма пик на мигрантската вълна и че притокът на бежанци към ЕС е стабилен през последните четири години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101