EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция стабилизира безработица, потребление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция стабилизира безработица, потребление

mail16:35 | 27.04.2018прегледи 1745 коментарикоментари 0


Броят на безработните французи се понижи през първото тримесечие на 2018-а година, което е пореден сигнал за устойчивото възстановяване на пазара на труда във втората по сила икономика на еврозоната. Средният брой на французите, регистрирани като напълно безработни, се понижи през първите три месеца с 1% спрямо предходното тримесечие до 3,4359 милиона, съобщи в сряда Министерството на труда. Спрямо година по-рано техният брой се понижи с 1,4 на сто. Спадът на хората, които търсят работа, подсказва, че френската икономика остава на стабилна основа в началото на настоящата година. Някои икономисти обаче отбелязват, че има риск от по-рязко от очакваното забавяне на икономическия растеж с оглед на спада в промишленото производство през първите месеци на 2018-а година.

Потребителското доверие в страната също подобри слабо през април спрямо предходния месец, като домакинствата в страна са малко по-големи оптимисти относно техните бъдещи финанси и стандарт на живот, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие се повиши през април до 101 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негова стабилизация на нивото от 100 пункта, отчетено през предходните два месеца. По този начин индексът стабилизира в и малко над дългосрочно ниво от 100 пункта, след като в средата на миналата година той удари 10-годишен връх от 108 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година) в резултат на победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция и победата на неговата партия на парламентарните избори.

Подобрение с един пункт до -11 пункта през април бележи индексът, определящ очакванията на френските потребители за тяхното финансово състояние през следващите 12 месеца, докато индексът, оценяващ финансовото им състояние през изминалата 12 месеца се понижи с два пункта до -26 пункта.

Индексът, измерващ очакванията на френските домакинства за тяхната способност да спестяват през следващите 12 месеца, се понижи с 1 пункт до -9 пункта, докато индексът, определящ преценката на потребителите за стандарта им на живот през следващите 12 месеца се подобри до -21 от -23 пункта през март.

Няма съществена промяна и по отношение на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се повиши слабо до 4 пункта от 3 пункта през предходния месец, което е знак за липсата на сериозни притеснения сред френските домакинства във връзка с безработицата.

Инфлационните потребителските очаквания за следващите 12 месеца пък отслабват, като съответният индекс се понижи през април до -27 пункта от -25 пункта през март.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg