EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция с интерес към втора АЕЦ в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция с интерес към втора АЕЦ в Румъния

mail16:20 | 12.02.2010прегледи 645 коментарикоментари 0


Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, който е на двудневно посещение в Букурещ, потвърди днес готовността на Франция да участва в строежа на втората атомна електроцентрала в Румъния, предаде Аджерпрес.
Той изрази увереност, че новото поколение атомни електроцентрали са с много високо ниво на безопасност и заяви, че се надява новата АЕЦ в Румъния да бъде "европейска".
Льолуш подчерта също, че темата за енергийната сигурност е приоритетна за Европейския съюз.
"Ограничаването на зависимостта означава изграждане на атомни електроцентрали, а изграждането на централи означава да бъдем в крак с ангажиментите, поети в Копенхаген за борба с климатичните промени", заяви френският представител.
Френският президент Никола Саркози по време на среща с румънския си колега Траян Бъсеску миналата година изрази готовността на Франция да помогне, както с техническа асистенция, така и с участието на компании, за осъществяването на проекта за втора АЕЦ в Румъния.
По този повод Бъсеску потвърди, че Румъния ще избере "европейска технология" за изграждането на бъдещата АЕЦ, която се очаква да започне работа през 2020 г.
Румънските власти обявиха, че новата АЕЦ на Румъния ще бъде разположена във вътрешността на страната и ще бъде построена чрез привличането на чуждестранни партньори.
АЕЦ Черна вода е единствената атомна електроцентрала в Румъния в момента. Тя е проектирана за пет реактора Канду 6, но засега работи само с два. Очаква се трети и четвърти реактор
да бъдат построени до 2016 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg